Atributiile unui inspector ssm

Articol trimis de Vasile Alexandru

Securitatea si sanatatea in munca a luat nastere in tara noastra, in urma cu cativa ani. Ea se refera strict la protectia muncii si normele acesteia, care sunt create pentru ca munca sa se poata desfasura in conditii benefice si optime pentru muncitori. Tot atunci a aparut si termenul de „cursuri coordonator ssm santiere„.

Un inspector ssm este o persoana abilitata, care a urmat un curs inspector ssm in cadrul unei scoli specializate si care este in masura sa poata organiza desfasurarea activitatii intr-o firma sau o companie. Daca dam o simpla cautare pe internet, ne vom da seama cu usurinta ca aceste scoli in cadrul carora poti urma un curs inspector ssm, s-au inmultit in ultima perioada. Si asta din cauza ca si persoanele care vor sa devina inspectori ssm s-au inmultit. Cursurile de inspectori ssm se pot realiza la nivel mediu, de catre absolventi ai liceului si la nivel avansat, de persoanele care au o diploma de facultate cu profil tehnic.
Un curs inspector ssm te invata totul despre buna organizare a activitatii in domeniul muncii si despre faptul ca normele ssm sunt vitale uneori, iar astfel te poti considera in masura sa realizezi toate aceste lucruri, atunci cand vine vorba despre organizarea si planificarea in domeniul muncii. Un inspector ssm cu siguranta trebuie sa stie tot ceea ce tine de securitatea si sanatatea in munca. De fapt, inspectorii ssm sunt cei care tin in spate organizarea muncii in orice domeniu de activitate, iar acestia trebuie sa se asigure in primul rand ca fiecare muncitor a beneficiat de o instruire teoretica si practica in tot ceea ce tine de normele ssm si ca fiecare muncitor a semnat o fisa individuala de instruire in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca. Legea mai spune si faptul ca, orice muncitor, din orice domeniu de activitate, trebuie sa beneficieze in mod gratuit de echipament de lucru sau echipament de protectie adecvat, iar de asta trebuie sa se asigure tot inspectorul ssm.

Atributiile unui inspector ssm in cadrul unei firme sunt insa multiple, caci tot de datoria acestuia este sa se asigure ca echipamentele de lucru functioneaza corespunzator, astfel incat ele sa poata fi folosite de catre muncitori in conditii bune, iar asta exact cu scopul de a se evita accidentele de munca. In cazul in care se produce un accident de munca, tot inspectorul ssm este persoana abilitata sa stabileasca cauzele si circumstantele in care acesta s-a produs si mai mult decat atat, sa stabileasca cine a fost vinovatul.
In concluzie, putem spune faptul ca orice firma are nevoie de un inspector ssm si asta tocmai din cauza faptului ca munca trebuie sa se efectueze atat in conditii benefice pentru muncitor, cat si in conditii benefice firmei.

Etichetat cu:
Postat în Constructii

Lasă un răspuns