Avantajele gazonului artificial

Articol trimis de Nidelea Cristian

Intr-o lume in care factorul “timp” a devenit primordial, lumea a incercat, facand tot posibilul, sa se adapteze corespunzator. Astfel, s-a recurs la substituirea unor produse care erau greu de intretinut si alterabile, cu altele sintetice, cu o durata de viata mai lunga, si, cel mai important, de aceeasi calitate. In aceasta categorie se incadreaza si gazonul sintetic pentru fotbal, care, pentru lumea sportului, este un produs extrem de important, practic, sine qua non.
Astfel, datorita faptului ca gazonul natural se deteriora rapid si necesita costuri de intretinere uriase, in timp s-a recurs la inlocuirea gazonului natural cu cel sintetic / artificial. Acest lucru nu s-a petrecut insa in 2-3 ani, ci a necesitat o serie de aprobari speciale (de calitate si siguranta) din partea FIFA si UEFA.
Gratie caracteristicilor tehnice si a faptului ca se poate juca pe toata perioada anului (chiar si pe vreme de iarna neprielnica, e.g. cea din Rusia) la costuri de intretinere minime, gazonul sintetic tinde sa inlocuiasca cu succes gazonul natural. Pentru un confort optim pentru jucatori / atleti, se recomanda folosirea gazonului sintetic cu lungime firului cuprinsa intre 40 si 60 de mm, realizat din polietilena (care nu zgaraie si nu “arde” pielea jucatorilor la contactul cu iarba, prin alunecare), si un infill de nisip cuartos si granule de cauciuc.
Chiar si cele mai bogate cluburi de fotbal din lume, printre care putem aminti FC Barcelona sau FC Espanyol si-au dotat terenurile cu gazon artificial. Jocul de fotbal nu a pierdut nimic din frumusetea-i care l-a consacrat, dimpotriva, datorita faptului ca vremea nefavorabila nu mai reprezinta, cum era in vremurile de demult, un obstacol in calea desfasurarii jocului (se pot aminti numeroase meciuri din competitiile europene care au fost amanate din cauza ca gazonul nu permitea desfasurare jocului) a castigat mai multi adepti, chiar.

Etichetat cu: , ,
Postat în Afaceri Economie

Lasă un răspuns