Avantajele si dezavantajele unui azil de batrani

Articol trimis de Ivan Bogdan

Din ce in ce mai multi tineri ajung sa ia decizia de a oferi unui parinte sau unui bunic serviciile unui camin de batrani, in lipsa timpului si datorita problemelor de sanatatea care necesita atentie si ingrijire. Astfel, azilele de batrani au ajuns sa fie o alegere extrem de confortabila pentru ambele parti, oferindu-le copiilor timpul necesar pentru activitatile zilnice dar si parintilor sau bunicilor intretinerea si supravegherea corespunzatoare. Multi romani nu au o idee pozitiva asupra azilelor de batrani, datorita costurilor sau al conceptului de a lasa un apropiat intr-o astfel de facilitate, motiv pentru care trebuie sa cantariti atat avantajele cat si dezavantajele acestor institutii.

Activitatea unui camin de batrani

Casele de ingrijire pentru batrani sau pentru persoane cu dezabilitati au rolul de a oferi ingrijire si supraveghere 24 de ore pe zi celor care nu isi pot asigura activitatile zilnice si necesitatile intr-un mod corespunzator. Trebuie stiut ca azilele de batrani nu sunt dedicate doar varstnicilor care au o mobilitate limitata sau care pot suferi de boli psihice precum Alzheimer, aceste institutii isi ofera serviciile si catre persoanele tinere care intampina diferite probleme fizice sau psihice.

Istoaria azilele de batrani

Azilele de batrani moderne si-au inceput activitatea la nivel mondial incepand cu anii 60, in Romania acest concept a fost dezvoltat de catre sectorul privat destul de tarziu, dupa anii 2000, iar astazi, daca veti face o cercetare doar in Municipiul Bucuresti si Ilfov, veti gasi aproximativ 100 de astfel de institutii, atat private cat si de stat. Conceptul de azil de batrani este unul intalnit si inainte de anii 2000 in Romania, doar ca acesta apartinea statului iar serviciile si ingrijirea oferita era mult sub cea decenta.

Beneficiile caselor de ingrijire pentru batrani

Un azil de batrani are cu siguranta cateva avantaje clare. Odata cu viata agitata pe care multi tineri si oameni de varsta a doua o au astazi, ingrijirea unui apropiat care este in incapacitate de a se ingriji singur este tot mai dificila. Chiar si cei care se pregatesc de pensionare sau au ajuns deja acolo, inca lucreaza cu norma intreaga pentru a-si ajuta copii sau nepotii si impart casele cu acestia, deoarece nu dispun de resursele necesare. In plus, multi varstnici au nevoie de asistenta si ingrijire pe care un membru al familiei nu este instruit sa ofere, iar un personal calificat care este la dispozitia acestora permanent pentru asigurarea acestor nevoi critice este cu siguranta un ajutor binevenit.

Neajunsurile unui camin de batrani

Din pacate nu toate casele de batrani ating aceleasi standarde de ingrijire si nici nu beneficiaza de un personal foarte competent. Exista o diversitate de rapoarte si de procese la nivel mondial care indica semne de abuzuri si de neglijare fizica care se manifesta in aceste institutii. Exista cazuri cand angajati pot fura diferite obiecte din cadrul caminului de batrani aflate in posesia institutiei sau al rezidentilor. Totusi, exista si azile bine administrate si monitorizate prin camere de luat vederi care impiedica aceste activitati.

Alegerea unui azil de batrani potrivit pentru apropiatul dvs.

Cea mai buna alegere este de a cere cunoscutilor recomandari privind un camin de batrani. Exista un numar foarte mare de azile de batrani, tot ce trebuie sa faceti este sa va oferiti timpul necesar pentru a-l gasi pe cel potrivit. Oamenii au avut experiente privind modul in care parintii lor sau alti apropiati au fost ingrijiti in diferite camine de batrani, de aceea o recomandare este foarte importanta. Totusi, recomandarea nu reprezinta totul, programati o vizita, discutati cu personalul si cu rezidentii, cereti opinii privind modul de ingrijire si observati starea caminului, curatenia, modul in care serviciile se presteaza, siguranta oferita, alimentatia si profesionalismul personalului pentru a va asigura ca faceti alegerea potrivita.

Etichetat cu: ,
Postat în Sanatate

Lasă un răspuns