Biroul inteligent de maine va fi un salvator sau un spion?

Articol trimis de markkona

Timp de 6 saptamani, BBC a examinat modul in care mediul nostru se schimba. Cladirile de maine ne vor arata cum tehnologia face birourile noastre mai inteligente, casele noastre mai confortabile si transforma site-urile de constructii. Intreaba pe cineva ce-i displace la locul de munca in birou si lista, probabil, va fi una lunga. Cel mai probabil va include: volumul de munca, seful, colegii, scaunele incomode, lipsa de lumina, mancarea nesanatoasa de cantina si aerul conditionat. Tehnologia poate usura toate aceste lucruri, oferind un mediu de lucru mai bun, permitand anagajatilor sa controleze caldura lor printr-o aplicatie smartphone.

Fac senzorii birourile mai inteligente in timp ce angajatii sunt sub supraveghere constanta?

Prin incorporarea a sute de senzori in pereti, tavane si lumini, sistemele pastreaza birourile in functiune si pot fi conectate la randul lor la sistemele de management al cladirilor la reteaua corporativa si la internet. Sistemele inteligente ofera economii uriase de potentiale energii – estimari intre 20% si 50%. La sediul Deloitte din Amsterdam, angajatii pot controla luminile, caldura si intunericul printr-o aplicatie, in timp ce in Londra, consultantul in constructii Arup experimenteaza birourile inteligente introducand senzori in aplicatii care sa le permita angajatilor sa controleze luminozitatea si incalzirea. O cantitate imensa de energie este irosita pe birouri goale, case si cladiri partial ocupate. Echipa care lucreaza la proiectul ce masoara numarul persoanelor dintr-o cladire si regleaza caldura si lumina in consecinta . De asemenea, lucreaza la sistemele de incalzire si racire localizate, ce pot oferi un climat exact pentru fiecare utilizator folosind elemente de incalzire prin infrarosu receptive ce sunt ghidate de urmarirea miscarrilor. Arhitectul Rem Koolhass a vorbit despre modul in care tehnologia este infiltrata in cladiri si de cum sunt dispusi oamenii sa-si sacrifice intimitatea pentru confort si a declarat ca utilizarea tehnologiilor inteligente reprezinta cea mai radicala schimbare.

Cele mai multe date de constructie sunt colectate in mod anonim, dar asta nu inseamna ca nu pot fi folosite si in alte scopuri. Cu ajutorul unui sistem de management al cladirii, folosind datele poti afla cand cineva este in birou si cand nu. Cladirile inteligente pot reprezenta lucruri foarte diferite pentru oameni diferiti. De aceea, oamenii trebuie pusi pe primul loc si apoi tehnologia care ii poate ajuta. Tot mai multe companii folosesc tehnologii, cum ar fi realitatea virtuala pentru a le putea oferi idei potentialilor clienti despre cum vor arata cladirile in care se vor muta.

Etichetat cu: , ,
Postat în IT Calculatoare

Lasă un răspuns