Cateva lucruri despre bufetul suedez

Articol trimis de Dumitru

Devenit extrem de popular in zilele noastre, in urma cu cateva decenii, conceptul de bufet suedez nu era atat de larg raspandit in industria organizarii de evenimente, cel putin in Romania. Astfel, atunci cand mergeai la o petrecere sau chiar la un dineu mai cu staif, tot ce puteai servi erau felurile de mancare servite „a la carte”, in care te asezai la masa si mancai, cum se spune, ca la nunta: antreu, gustare, fel principal si desert. Astazi insa, lucrurile s-au schimbat radical, iar bufetul suedez a capatat o tot mai mare popularitate. Fara ca toata lumea sa stie ce inseamna de fapt, lumea s-a obisnuit cu acest concept nou, in care mergi la o masa plina cu bunataturi si iti alegi tu ce-ti pofteste inima, fara a mai astepta chelnerul la masa. Ca idee, este o apropiere mai mare, personala chiar, intre consumator si produsele pe care le consuma, acesta avand posibilitatea de a-si forma portiile atat cat doreste, in limita bunului simt, bineinteles. Trebuie spus ca bufectul suedez, desi elimina multe dintre neajunsuruile servitului a la carte, precum asteptatul pret de zeci de minute pana la servirea mesei, acest nou concept comporta si unele „riscuri”. Astfel, nu este exclus ca, daca nu te hotarasti rapid ce vrei sa consumi, un anumit fel de pe masa sa se epuizeze, aici intervenind din nou asteptarea pana la completarea platourilor, daca acest lucru este prevazut de organizatorii de evenimente.

Ce inseamna insa, cu adevarat, bufetul suedez?

Desi numele rita food poate parea putin ciudat, in esenta, maniurile nu difera foarte mult, acestea incluzand, in varianta initiala, produse traditionale, specifice acestei tari. Astfel, bufetul suedez poate fi caracterizat printr-un aranjament incantator de feluri de mancare, in nici un caz potrivite la intamplare.
Smorgasbord, denumirea originala a bufetului suedez, aparut initial prin secolul 19, presupunea aranjarea pe masa a vaselor cu mancare, astfel incat oaspetii sa se serveasca singuri, fiind incurajati chiar sa revina la masa de cat mai multe ori pe parcursul unei seri. In zilele noastre, acest tip de bufet este vazut ca o masa de sarbatoare, in special de Craciun, cand mai multe feluri de mancare sunt asezate pe masa, pentru ca vizitatorii sa poata servi din ele.
De asemenea, bufetul suedez, in ciuda denumirii sale, se regaseste in toate celelalte tari scandinave: Danemarca, Norvegia, Finlanda si Islanda. In ciuda denumirilor diferite pe care le poarta in fiecare tara, bufetul suedez contine, in mare, cam acelasi tip de produse.

Mergand mai departe in istorie, aflam ca, de fapt, conceptul s-ar fi nascut prin secolul 14, cand membrii din inalta societate serveam masa pe mese inguste de tip bufet, de pe care nu lipsea bautura. La inceput, acest bufet continea paine, unt, branza, hering marinat si lichioruri, iar cu timpul, toate aceste categorii s-au diversificat, pana la salate reci pe baza de peste oceanic sau de cartofi, cu oua fierte tari, carnati sau tarte cu somon afumat.

Etichetat cu:
Postat în Diverse

Lasă un răspuns