Ce alegem intre instalatie GPL si benzina sau motorina?

Articol trimis de Vasile Alexandru

Inainte de a vorbi despre un pret GPL, in primul rand trebuie sa intelegem ce inseamna acest cuvant. Gazul petrolier lichefiat sau GPL, asa cum este abreviat, este un amestec de hidrocarburi gazoase care sunt livrate in butelii sub presiune, in stare lichefiata. Acest combustibil este folosit pentru incalzire si autovehicule. GPL-ul contine un amestec intre propan si butan, puse in cantitati egale. Pentru a sesiza scaparile din butelii, se introduc mici cantitati de etantiol.

GPL-ul auto este cel mai cunoscut combustibil alternativ din intreaga lume, fiind un carburant ecologic. Pretul GPL in benzinarii nu este foarte mare, fiind accesibil pentru soferii care apeleaza la folosirea acestui combustibil ecologic. O instalatie GPL este un ansamblu de echipamente care ajuta la depozitarea si alimentarea cu GPL eficient si intr-un mod sigur. Elementul comun al instalatiilor este rezervorul: acesta poate fi cilindric si se monteaza in portbagaj sau toroidal si il regasim in locul rotii de rezerva. Rezervoarele sunt foarte rezistente, fiind mai multe sanse ca un rezervor plin de benzina sa ia foc decat ca un rezervor GPL sa prezinte urme de avarie.

Avand in vedere ca pret benzina astazi este unul foarte convenabil, sunt soferi care apeleaza la acest tip de carburant care nu polueaza mediul inconjurator, preferand sa fie prietenosi cu natura. Asadar, oricine are masina isi poate modifica autovehiculul pentru a putea incarca rezervorul cu GPL. Acest combustibil are cea mai mica raza de inflamabilitate dintre toate tipurile de carburanti, fiind mult mai sigur decat benzina. Totodata, componentele instalatiei GPL auto sunt supuse unor verificari severe.

Prejudecati si frici

Pe piata auto exista prejudecati in ceea ce priveste o statie GPL si asta se intampla din cauza rezervorului cilindric plasat in portbagaj. Cand cineva deschide portbagajul, este primul lucru care ii sare in ochi. Rezervorul GPL este de multe ori asociat cu buteliile de aragaz si este diferit de rezervorul de benzina ori de motorina. Este mult mai usor sa desigilezi sau sa spargi un rezervor de benzina decat un rezervor GPL.

In marea lor majoritate, rezervoarele de benzina sunt facute din plastic si nu prezinta nici un element de siguranta. In cazul unui accident, este bine de stiut ca rezervorul GPL nu va exploda si nici nu isi va pierde continutul. Temperatura de aprindere a rezervorului GPL este mai mare decat cea a rezervoului de benzina. Inainte de toate, instalatiile GPL sunt testate riguros, fiind in conformitate cu normele europene. Asadar, cine opteaza pentru o instalatie GPL a masinii va avea doar de castigat: in primul rand, pretul GPL este foarte convenabil, iar in al doilea rand, instalatia prezinta o siguranta mult mai mare decat in cazul uneia pe benzina sau motorina. Chiar daca nu foarte multa lume foloseste acest tip de combustibil, nu trebuie sa va fie frica sa il incercati.

Etichetat cu:
Postat în Diverse

Lasă un răspuns