Ce necesita cladirile cu structuri din beton si metalice

Articol trimis de Expert Online

Proiectarea unei cladiri de birouri inseamna structuri speciale, un design uneori iesit din comun. Inginerii si arhitectii trebuie sa acorde o atentie speciala camerelor cu necesitati speciale, cum ar fi spatiile pentru servere ori salile de sedinte.

Cladirile pot avea structuri din beton armat sau metalice laminate, cu ziduri exterioare formate, adesea, doar din sticla. Multe dintre cladirile de birouri din Romania sunt considerate, potrivit legii, inalte, adica etajele acestora depasesc 28 metri de la accesul autoturismelor. Insa, acestea pot avea ultimul etaj la peste 45 metri de sol si, astfel, vor fi considerate foarte inalte.

Structuri speciale pentru sediile firmelor

Cladirile de birouri pot avea o parcare laterala, ca in cazul firmelor mici sau una subterana, pentru companiile cu un numar mare de angajati. Pe langa o protectie sporita impotriva seismelor si a incendiilor, acestea au nevoie de fundatii solide, bine proiectate si executate. De aceea, inginerul si arhitectul au roluri egale, din punct de vedere al importantei.

Cele mai cautate optiuni pentru cladirile inalte sau desfasurate pe o suprafata mare de teren sunt cele bazate pe structuri beton armat. Aceste sisteme sunt rigide si recomandate pentru cladirile cu mai putin de 40 de etaje. Cladirile din beton armat sunt recomandate si pentru hypermarket-uri, parcari sub si supraetajate, monumente sau alte tipuri de cladiri, care cer o rezistenta chiar si de un secol. A?a cum rezistenta inseamn? calitate, cladirile cu structuri din beton armat implica o investitie mai mare decat in alte cazuri.

Cladirile inalte de birouri pot avea si structuri metalice laminate, recomandate si in cazul halelor industriale. Acestea se construiesc cu usurinta, in 3 -4 saptamani, insa au o garantie minima de 50 de an. Materialele auxiliare decid, in acest caz, care este riscul de incendiu pentru cladiri. Pentru ca metalele conduc curentul electric, izolatia este foarte importanta. Aspectul une cladiri cu structura metalica laminata, nu este diferit fata de cele cu fundatii din beton armat.

Firmele mici cu putini angajati pot construi o cladire din profile laminate la rece, cunoscute si ca „usoare”, care permit maxim trei etaje. Aceasta este o varianta mai putin costisitoare, insa si aici materialele pentru izolatie au nevoie de atentie.

Indiferent daca au fost alese structurile din beton armat sau cele metalice laminate, inginerii pot opta pentru programe de proiectare CYPE Romania.

 

Etichetat cu: , , ,
Postat în Constructii

Lasă un răspuns