Ce trebuie sa faci atunci atunci cad copilul face pipi in patut

Articol trimis de Radu Adriana

Daca prichindelul a implinit doi ani, dar inca mai folositi scutece sau se scapa noaptea in patut, este o problema si trebuie neaparat sa va adresati medicului pediatru. Urinatul noaptea in patut copii sau enurezisul, cum este cunoscut in termeni medicali, trebuie tratat pentru a nu da complicatii ulterioare.
Enurezisul este recunoscut cu usurinta de parinti. „Copilul uda chiloteii, ori nu le spune de nevoia de a urina, parintii fiind astfel nevoiti sa puna scutece absorbante acestuia si dupa varsta de doi – trei ani. Aproximativ 20% dintre copiii cu varste peste cinci ani au enurezis, mai frecvent nocturn, iar incidenta este mai mare in randul baieteilor”, a explicat dr. Claudia Suciu, medic specialist pediatru in cadrul Centrului medical Iowemed. Atentie! Enurezisul nu inseamna doar emisiile involuntare din timpul noptii, acestea pot avea loc si in timpul zilei.
Unii parinti pun aceasta proble-ma pe seama varstei celui mic sau a unei sperieturi recente. Cauzele urinarii involuntare pot fi, insa, multiple, ba chiar sunt situatii cand si medicii se confrunta cu dificultati in evaluarea si abordarea clinica a afectiunii.
„Printre cele mai frecvente cauze mentionez: cele de tip emotional, genetic, anomalii ale somnului, malformatii sau infectii ale caii urinare, anomalii hormonale, ale coloanei vertebrale”, a adaugat medicul specialist.
Investigarea consta, intr-o prima etapa, in stabilirea istoricului medical. „Datele anamnestice corecte sunt foarte importante in evaluarea initiala, examenul obiectiv riguros va identifica o posibila cauza, iar ulterior se vor recomanda investigatii de laborator si, eventual, consultatii interdisciplinare, la neurolog, psiholog, psihiatru sau endocrinolog”, a mai afirmat dr. Suciu.
Desi pare o problema minora, despre care unii parinti considera ca va trece cu timpul, dr. Claudia Suciu a explicat de ce este important sa se intervina si sa fie corectata din timp: „Pot sa apara complicatii. Cea mai frecventa complicatie este de ordin psihologic, copilasul risca sa devina introvertit, retras, sa-i scada respectul de sine, sa refuze integrarea in grupuri, deci implicatii sociale destul de serioase, pe termen lung”.
Este necesar tratament
Tratamentul consta, intr-o prima etapa, intr-o corectie igieno-dietetica. „Vorbim despre corectia meselor, a continutului acestora, a consumului de lichide dupa ora 18,00. Aceasta etapa este pentru toti copilasii cu enurezis. Pentru o parte dintre copii vor fi necesare si altfel de terapii: terapia tulburarilor de comportament, terapia medicamentoasa, psihoterapia sau interventia chirurgicala, in cazul ano-maliilor congenitale”, a mai precizat dr. Suciu.
„Exista solutii pentru orice problema. Trebuie doar sa o sesizam din timp”, a incheiat dr. Claudia Suciu.

Etichetat cu: , ,
Postat în Sanatate

Lasă un răspuns