Controversele sapunului antibacterial

Articol trimis de Vasile Alexandru

Rafturile farmaciilor sunt pline de sapunuri antibacteriene la moda, dar studiile au aratat ca aceste produse antibacteriene nu sunt mai bune la spalarea murdariei si a germenilor decat sapunul obisnuit. Unii experti in boli infectioase au sugerat chiar ca, prin utilizarea sapunurilor antibacteriene, de fapt, s-ar putea omori bacteriile normale si creste sansele ca bacteriile rezistente sa creasca.

Cea mai buna solutie este sa te speli pe maini cu apa calda si sapun obisnuit, care nu contine substante antibacteriene. Utilizarea regulata a sapunului si a apei este mai buna decat folosirea sapunului dehidrat, de multe ori pe baza de alcool, geluri, clatiri si frecatul mainilor atunci cand sunt vizibil murdare. Cu toate acestea, atunci cand nu exista nici o chiuveta disponibila, de exemplu, in masina, freacarea manilor cu un servetel dezinfectant poate fi o alternativa utila de aceea distribuitori dezinfectanti medicali puteti gasi foarte usor.

Poate curatenia prea zelos efectuata sa fie periculoasa pentru sanatatea ta? Da, spun specialistii in boli infectioase, care se tem ca utilizarea excesiva de sapunuri antibacteriene ar putea ajuta de fapt la crearea unor microbi mutanti rezistenti la medicamente. Dar, in ciuda preocuparilor lor stiintifice, un nou sondaj pe mai mult de o mie de sapunuri pe piata releva faptul ca aproape jumatate contin un fel de bactericid.

Intr-adevar, cercetarile recente sugereaza ca aceste produse pot incuraja cresterea rezistentei la virusi si agenti antimicrobieni, ceea ce devine o problema atunci cand aceste bacterii ruleaza agresiv, transformandu-se intr-o infectie periculoasa care nu poate fi tratata cu medicamente disponibile. O crestere similara a tulpinilor rezistente la medicamente a avut loc deja cu antibioticele. Folosirea excesiva a lor si utilizarea abuziva a dus la aparitia microbilor rezistenti la medicamente, cum ar fi pneumonia de provocata de streptoci si tulpinile de E coli. Presedintele aliantei pentru utilizarea antibioticelor si profesorii de biologie moleculara de la universitati de renume cred ca sapunurile antibacteriene sunt periculoase. Triclosanul pe care acestea il contin creeaza un mediu in care sedezvolta bacterii rezistente, mutante, cu mai multe sanse de a supravietui.

In timp ce spitalele folosesc aceste sapunuri antibacteriene de mai mult de 30 de ani, numai in ultimul deceniu, ele au intrat pe piata de consum din toate tarile, ajungand sa se vanda la un loc cu pixurile. Consumatorii le-au cumparat, in speranta de a-si steriliza casele si mainile, dar inca nu exista un verdict clar daca acestea lucreaza efectiv mai bine la uciderea sau inhibarea raspandirii germenilor decat un sapun de moda veche frecat bine cu apa, care poate spala si distruge germenii inainte de a ajunge la un nivel periculos.

Etichetat cu:
Postat în Diverse

Lasă un răspuns