Cum sa alegem corect o motosapa de gradina

Articol trimis de Vasile Alexandru

Ingrijirea gradinii nu se mai face ca in vremea bunicilor nostri, cu sapa si cu harletul. Astazi, au aparut utilaje noi, care ne usureaza munca, dar care ne pot da si mari batai de cap, dat fiind ca acestea sunt mecanizate, unele consuma curent electric sau carburanti, comportandu-se asemenea unei masinarii, in toata puterea cuvantului. Iar daca mai avem in ingrijire si o mica ferma, atunci orice defectiune sau deficienta in utilizarea acestor unelte ne poate aduce prejudicii greu de estimat. Unul dintre cele mai utilizate aparate pentru ingrijirea pamantului este motosapa. Desi aparent spunem ca nu avem prea mare nevoie de ea, odata ce incepem sa o folosim, ne dam seama de utilitatea ei.

Marile branduri ca masina tuns gazon benzina husqvarna au, mai toate, motosape de diferite categorii in portofoliu. Nu despre acestea vom vorbi acum insa, intrucat sanse ca doi utilizatori sa foloseasca exact acelasi tip de motosapa este unul redus. Acestea sunt adaptate nevoilor si tipurilor de teren, de puterea folosita si de consumul de combustibil. Alegerea corecta a unui astfel de moto-utilaj poate face insa diferenta intre succes si esec, in cazul rentabilitatii unei gradini sau a unei ferme. Primul lucru pe care ar trebui sa il avem in vedere atunci cand ne gandim la nevoia unei motosape este suprafata gradinii noastre. Potrivit celor mai multi producatori de motosape, gradinile mai mici de 1.500 de metri patrati au nevoie. Cele de dimensiune medie dezvolta in jur de 5-6 cai putere si pot ajunga la preturi cuprinse intre 500 si 800 de dolari, in vreme ce motosapele de mai mari dimensiuni, recomandate pentru gradini cu suprafete mai generoase, de 5.000 de metri patrati, pot ajunge si la peste doua mii de dolari, dezvoltand peste 6 cai putere. Desigur, aceste aspecte nu sunt battue in cuie, intrucat in ecuatie mai intervine si calitatea solului, in functie de care avem nevoie de mai multa putere sau nu. Astfel, terenul foarte tare sau pietros este dificil de lucrat cu mijloace traditionale si chiar cu o motosapa de dimensiuni mici, chiar daca suprafata nu ne recomanda ceva mai puternic.

Prin urmare, o motosapa mai puternica si mai mare va face o treaba mai buna in acest caz, chiar daca am fi tentati sa luam una de mai mici dimensiuni, adaptata la gradina noastra de mici dimensiuni. Mai conteaza si anutimpul in care o folosim. Prin urmare, daca folosim motosapa primavara, cand pamantul este umed si afanat, vom avea sanse mai mari sa ducem misiunea la bun sfarsit, cu mai multa eficienta. Iar in acest caz, alegerea unei motosape de mici dimensiuni s-ar putea sa fie chiar mai avantajoasa.

Etichetat cu:
Postat în Constructii

Lasă un răspuns