De ce avem nevoie de separatoarele de grasimi

Articol trimis de Antonescu Stefan

Dupa cum le spune si numele, separatoarele de grasimi sunt folosite pentru separarea grasimilor de apa reziduala din conducte. Acestea sunt montate si folosite, mai ales, in domeniul alimentar dar, mai ales, in marile restaurante, cantine si fast food-uri. Daca nu ar fi folosite separatoare de grasimi, tevile s-ar infunda si asa s-ar putea provoca inundatii, iar mirosul urat de grasime va fi peste tot in acele cladiri care activeaza in domeniul alimentar, al producerii alimentelor incat si din industria carnii. De aceea, separatoarele de grasimi sunt indispensabile in marile bucatarii ale restaurantelor, pentru colectarea si eliminarea grasimilor de origine vegetala si animala, provenite din pregatirea si prepararea alimentelor.

Modul de fabricatie al separatoarelor de grasimi este unul simplu, la fel ca si modul de folosire al unui asemenea separator de grasime. Materialul din care este construit un separator de grasime este polietilene, deoarece este foarte rezistenta la apa reziduala dura, care este folosita pentru prelucrarea alimentelor din restaurantele si intreprinderile de prelucrare a alimentelor, in care se folosesc. Acestea functioneaza pe principiul decantarii si anume ca materialul mai greu decat apa, namolul si nisipul coboara la fundul separatorului, iar materialele mai usoare, cum ar fi grasimile, sunt ridicate la suprafata. Ele sunt compuse din 2-3 compartimente de sedimentare-separare, in functie de continutul de grasime ce urmeaza a fi retinute, separate de apa reziduala. Peretii separatoarelor sunt netezi si, de asemenea, executati din polietilena, deoarece impiedica lipirea grasimilor, usurand astfel curatarea si spalarea lor. Datorita modului de functionare si al scopului in care sunt montate si folosite, separatoarele de grasimi evita colmatarea tevilor de canalizare, iar apa deversata este de calitate superioara.

Pentru indeplinirea tuturor acestor calitati, separatoarele de grasimi trebuie monitorizate si cel mai indicat este curatarea lor periodica. Cand deversarea nu este facuta direct in canalizare sau nu poate fi montat un separator de grasimi, in locul lor sunt montate si folosite aparaturi sau statii de epurare.

Separatoarele de grasimi sunt de mai multe tipuri: separatoare de grasimi cu decantor, cu decantor si vas de vidanjare si separator de grasimi si amidon prevazut cu decantor si vas de vidanjare. Toate aceste trei tipuri de separatoare de grasimi au recipientul si capacul executate din acelasi material, polietilene, diferenta dintre ele fiind doar la celelalte parti componente, cum ar fi vasul de vidanjare si racordurile dintre vasul de vidanjare si separator.
Separatoarele de grasimi pot fi folosite si in bazinele de epurare, acolo unde prezenta grasimilor de la suprafata apei, incat si puterea lor de a umecta suprafata namolului activ, poate impiedica schimbul liber de oxigen si astfel, ar putea creste timpul de tratare al apei uzate. Folosirea separatoarelor de grasimi in bazinele de epurare impotriva grasimilor greu digerabile este foarte importanta, deoarece asa se reduce folosirea mijloacelor speciale de indepartarea acestora.

Aceste separatoare de grasimi sunt foarte importante si trebuie montate pentru protejarea mediului inconjurator, dar si pentru igiena locurilor in care sunt montate.

Etichetat cu:
Postat în Diverse

Lasă un răspuns