Efectul medicamentelor naturiste

Articol trimis de Alexandra

Majoritatea oamenilor si-au pus aceasta intrebare ori de cate ori vad prin farmacii sau aud la televizor sau la radio ca un anumit remediu este \"produs natural\".
Acestei intrebari se mai adauga altele precum: la ce folosesc produse naturale?; cand trebuie si cand nu trebuie sa le folosim?; au efecte secundare?; cand trebuie administrate in combinatie cu altele?
Termenul de produs natural este atribuit oricarui medicament care este fabricat din plante cu proprietati curative. Aceste produse sunt incadrate in categoria medicamentelor specifice medicinei alternative datorita faptului ca sunt frecvent folosite in medicina naturista. Un aspect foarte important care trebuie subliniat si inteles se refera la faptul ca nu exista doua tipuri diferite de medicina, ci ca exista doar mai multe moduri de a veni in ajutorul persoanelor cu diferite afectiuni.
Resveratrolul este o substanta antioxidanta, continuta in cantitati destul de mari in strugurii rosii si in vinul rosu. De fapt, resveratrolul este secretat de struguri, atunci cand vita-de-vie este atacata de ciuperci si bacterii parazite, fiind o substanta defensiva.
Vinul contine antioxidanti ce provin din samburi si pielita strugurilor, ce lupta cu radicalii liberi si protejeaza astfel celulele sanatoase. S-a constatat insa ca nu numai vinul este o sursa de resveratrol, ci si strugurii rosii, afinele, nucile, arahidele si rodiile. Efectele pozitive ale acestuia nu se limiteaza la aparatul cardio-vascular. In afara de actiunea antioxidanta (de 20 de ori mai puternica decat a vitaminei C si de 50 de ori mai mare decat a vitaminei E), resveratrolul reduce efectele toxice ale chimioterapiei, inhiband totodata proliferarea celulelor canceroase si oprind formarea vaselor de sange din tesuturile canceroase (angiogeneza). Sursele de resveratrol trebuie insa diversificate pentru a profita cat mai mult de beneficiile sale.
Natura ascunde extraordinar de multe surprize placute, menite sa ne ajute sa ne mentinem sanatatea sau sa ne-o recapatam. Si, cu siguranta, resveratrolul este una dintre aceste minuni.
Desi pare o descoperire de ultima ora, aceasta substanta a fost identificata inca din anul 1939, de catre un chimist japonez, M. Takaoka, intr-o planta cu efecte medicinale foarte puternice, dar si destul de toxica, care creste si la noi, numita Strigoaie (Veratrum album). Multa vreme aceasta substanta nu a fost luata in seama, pana cand s-a descoperit ca este continuta in cantitati destul de mari in strugurii rosii si, important, in vinul rosu. Mai exact, resveratrolul este secretat de catre strugurii din vita de vie, atunci cand acestia sunt atacati de catre ciupercile si bacteriile parazite, la origini ea fiind, deci, o substanta cu scop defensiv. Ajuns in organismele animale, acest resveratrol s-a dovedit a avea efecte terapeutice neobisnuit de puternice. In anul 2003, un biolog american, dr. David Sinclair, a descoperit ca administrarea de resveratrol prelungeste viata insectelor cu pana la 54%. Apoi, in 2006, un grup de cercetatori italieni au demonstrat ca pestii hraniti cu suplimente de resveratrol traiesc in medie cu 30% mai mult, sunt mai rezistenti la efort si, in plus, au o mult mai mare abilitate de a evita stimulii neplacuti.

Etichetat cu:
Postat în Sanatate

Lasă un răspuns