Haute couture

Articol trimis de mariana popa

Haute couture inseamna „cusatura eleganta” si se refera la crearea hainelor la comanda pentru fiecare client in parte, dar creatia este realizata din materiale de cea mai buna calitate, foarte scumpe, cusute cu delicatete si atentie, de cele mai multe ori manual. Termenul a aparut la mijlocul secolului al XIX-lea in Paris, referindu-se la munca si creatiile lui Charles Frederick Worth. Dar intr-un Paris electrizant, imbracat in poezie si candoare, haute couture-ul s-a dezvoltat si si-a pastrat traditia, devenind astazi o ramura a modei extrem de populara. In Franta de astazi, haute couture-ul este protejat si doar cateva firme au voie sa produca haine haute couture, acelea care indeplinesc standardele.

Intr-o lume care se indreapta din ce in ce mai mult spre comerical, poate chiar artificial, haute couture-ul ramane o arie dominanta a modei. La ultimele spectacole de moda din Paris din acest an, hainele haute couture au facut adevarate ravagii. Raf Simons a imbinat viziunea lui moderna cu bogata si feminina mostenire Dior, oferind o noua perspectiva casei de moda, foarte proaspata si moderna, dar fara sa piarda catusi de putin din identitatea lui Christian Dior. El a folosit numeroase flori si imprimeuri florale. Pe langa jachete simple si haine incarcate de grafica, rochii de ocazie imbracate in flori au impanzit podiumul. Karl Lagerfeld a folosit si el pentru Chanel numeroase flori care se ridicau usor pe minunatele rochii elegante. Dantela este si ea un atuu si o amprenta haute couture, „regele dantelei” fiind Elie Saab care a imbracat in dantela cele mai frumoase colectii. Toamna trecuta a prezentat rochii ravasitoare care pareau tesute din panza de paianjen, creand un fel de glorie tremuratoare la care orice actrita ravneste.

Chiar daca a aparut in Franta, haute couture este acum recunoscut si popular in toata lumea, evoluand frumos de-a lungul timpului, dar pastrand din acel mister al creatiei si din eleganta si delicatetea acelui secol.

Etichetat cu: ,
Postat în Moda si Frumusete

Lasă un răspuns