Interfonul, paznicul electronic al locuintei

Articol trimis de Cristian

Aproape ca nu mai exista proprietate privata sau publica din ziua de astazi care sa nu beneficieze de interfon. Vazute in trecut ca un lux sau ca un apanaj bogatasilor, care voiau sa isi tina departe de ochii lumii proprietatile, interfonul a devenit ceva banal in zilele noastre. Astfel, fiecare scara de bloc are astazi montat un interfon, prin care locatarii au acces pe baza unei cartele electronice, avand o mai mare siguranta in privinta persoanelor care pot intra in spatiul comun. Acest lucru nu mai este un lux, ci o necesitate, dat fiind ca tot mai multe persoane fara adapost isi cauta culcus prin scarile de bloc. De asemenea, folosirea cartelei de interfon este utila pentru a elimina riscul intrarii prin efractie in apartament.

Astfel, cu un control strict al persoanelor care intra in scara de bloc, putem spune ca suntem progtajati o data in plus. Sa nu credeti insa ca interfonul elimina in totalitate acest gen de riscuri. El este insa o masura de precautie absolut necesara, iar la un trafic redus, cum este cel de pe timpul noptii, accesul pe scara blocului al oricaror persoane straine este limitat drastic. Nu mai punem la socoteala faptul ca, astazi, exista si varianta video-interfonului, prin care putem vedea cine suna la usa atunci cand doreste sa ne ofere un serviciu sau doar pretinde ca face acest lucru, pentru a gasi o modalitate de a patrunde in spatiul proprietate comuna. De asemenea, interfonul este nelipsit in institutiile publice sau in companiile private. In acest mod, o persoana angajata la intrare poate avea tot timpul controlul asupra celor care doresc sa intre in cladire. Accesul se face tot cu ajutorul cartelelor electronice sau pe baza de acces din interior.

Din punct de vedere fizic, interfonul este compus din mai multe parti, fiecare cu rolul sau, din punct de vedere al accesului si sigurantei imobilului, un service autorizat pentru interfoane va poate fi de folos. Astfel, avem panoul exterior, unde avem numele proprietarilor si numarul camerei sau apartamentului, avem posturile de interior, de unde proprietarul ofera sau nu acces vizitatorului, cu posibilitatea interactionarii pe cale audio sau video, si o atreia componenta, care este incuietoarea electromagnetica. Aceasta functioneaza pe baza impulsului electromagnetic oferit odata cu accesarea cartelei sau a permisiunii oferite de proprietar sau de paznic, de la postul interior.

Prin utilizarea cartelelor electromagnetice, s-a eliminat practic accesul pe baza de chei mecanice in spatiile comune. Cartelele electromagnetice sunt din ce in ce mai folosite astazi in industria hoteliera, unde accesul nu mai poate fi facut decat de cel care inchiriaza camera sau de catre personalul unitatii turistice. Astfel, prin functiunile dovedite, putem spune ca interfonul si cartelele aferente acestuia au devenit paznicii de tip nou ai proprietatii private.

Etichetat cu:
Postat în Constructii

Lasă un răspuns