Istoria copiatoarelor pe care le folosim in munca de zi cu zi sau au devenit chiar echipamente IT comune in orice casa.

Articol trimis de Calin Iulian

Inventia fotocopierii

Chester Carlson un New York-ez, a inventat in octombrie 1937 un proces numit electrophotografie proces redenumit in 1938 Xerografie. Prima copie cunoscuta a fost “10.22.38 Astoria”. In timp Xerografia ( procesul de copiere) a devenit una dintre cele mai cunoscute inventii ale secolului 20.

Carlson a primit aclamatia lumii si a devenit un inventator de succes in urma inventiei care a creat o industrie de miliarde de dolari.

Se estimeaza ca de la Carlson s-au donat aproape 100 milioane dolari pentru caritate si fundatii, inainte de moartea sa in 1968.

Dezvoltarea Xerografiei

Doar ca Xerografia nu a fost de la inceput, o inventie populara, a durat zece ani pana Carlson a gasit o companie pentru a dezvolta Xerografia. Haloid, o companie din New York producatoare de hartie foto a acceptat provocarea. Compania Haloid avea sa devina mai tarziu Xerox Corporation.

Primul Copiator de Office

In 1955 Haloid de acum Haloid Xerox produce Copyflo prima masina xerografica automata dar nu a fost un succes pana la 1958 cand primul copiator adevarat a fost produs. Douazeci si doi ani de la prima electrophotografie au fost concepute si introduse pe piata primele copiatoare cu comanda de la buton , se numeau 914.

Vremuri Bune pentru Xerox

914 a fost un succes fenomenal si in trei ani Haliod Xerox a crescut cifra de afaceri de la 2 milioane de dolari in 1960, cand a fost vandut primul 914 la peste 22 de milioane de 1963.
In 1961 Haliod Xerox a luat numele Xerox si numele a ajuns listat pe bursa la New York Stock Exchange. Succesul se datora vanzarilor de 914, dupa care Xerox a introdus 24 de noi produse in urmatorii 20 de ani.

Schimbarea de piata

Apoi dominatia Xerox pentru multi ani avea sa se schimbe. Noii producatori au venit sa concureze Xerox si primul rebranding a fost schimbarea perceptiei a ceea ce lumea stia ca se numeste xerox in fotocopiator. Una dintre cele mai mari batalii comerciale a secolului 20 era pe cale sa se intample.

Xerox versus Copiator

Inca din 1955 Ricoh vine ca un posibil concurent pentru Xerox cu primul copiator dezvoltat RiCopy 101 Diazo. Prin 1975 au dezvoltat si primul castigator prin pret RiCopy DT 1200 si au inceput sa concureze Xerox pe piata. In urmatorul deceniu apar si alte companii cu traditie in tehnologie foto pe piata si incep sa produca echipamente de birou. Marci precum Minolta, Panasonic, Toshiba, Sharp, Konica si, desigur, Canon a inceput sa produca mici copiatoare (vezi www.ecopier.ro) de birou care au concurat dominatia Xerox in piata copiatoarelor de office. In acelasi timp Xerox care domina deja si piata copiatoarelor de mare volum a intrat sub amenintarea unor companii ca Kodak si Oce.

Toate companiile rivale Xerox au avut multi ani o problema cu educarea utilizatorilor in a nu mai folosi expresia Xerox in locul celei de Copiator, termeni precum “a xeroxa” aveau sa se transforme cu greu in “a copia”, si asta cu scopul de a dizolva incet din suprematia brandului Xerox.

Neincrederea in noile branduri

Noii producatori s-au lovit de o puternica loialitate a clientilor pentru marca Xerox si au fost nevoiti sa puna la punct strategii pentru ai putea concura. Asa au aparut primele retele de dealeri nationale si locale care prin adevarata gherila de marketing sa reuseasca apropierea de client , reusind implicit sa concureze colosul Xerox inclusiv prin oferirea de servicii conexe. Strategia apropierii de client prin retele de dealeri locali a fost cel mai bine pusa in practica de Canon care in 1985 ajunge sa fie noul leder pe piata copiatoarelor. Canon investeste mult in cercetare in anii ce urmeaza si scoate pe piata primul copiator color.

Copiatoarele Astazi

S-au schimbat radical, in urma cu mai bine de 10 ani au aparut copiatoarele digitale, practic ce s-a intamplat a fost inlocuirea sistemului clasic de citire a documentelor , acel tren optic cu lumina care reflecta imaginea printr-un sistem de oglinzi sa inlocuit cu un scaner digital.

Ei si de aici pana la multifunctionalitate nu a mai fost decat un pas , copiatoarele ajungand sa faca implicit si imprimare prin conectare la calculator , sa devina apoi un calculator in sine , mai de curand chiar servere de documente cu software avansate , functii si posibilitati de operare complexe.

Etichetat cu: , , ,
Postat în IT Calculatoare

Lasă un răspuns