Kinesio tape, banda kinesiologica, pentru ce se foloseste si cum se aplica

Articol trimis de RecoSport

Kinesio tape sau banda kinesiologica este folosita pentru recuperare medicala sau pentru tratarea diferitelor afectiuni musculare si articulare. Situatiile în care terapia cu kinesio-taping poate fi utilizata cuprind: traumatismele genunchiului, tendinitele achiliene, lombalgii, alinierile articulare patologice, afectiunile umarului si cotului, recuperarea prin pozitionarea muschiului, sau articulatiei în postura corecta, vindecarea hematoamelor si traumelor musculare, platfus, scolioza, artrite, entorse, contuzii, discopatii, prevenirea accidentarilor, grabirea recuperarii dupa antrenamente a sportivilor de performanta sau amatori: tenis, fitness, atletism etc.
Metode de aplicare Kinesio Taping
Exista doua moduri de a aplica Kinesio Tape: unstretched sau stretched.
UNSTRETCHED: În acest caz, intindem pielea din zona afectata, înainte de aplicarea benzii. Aceasta se face prin întinderea muschilor si articulatiilor din zona afectata. Cand pielea este ridicata prin aceasta tehnica, fluxul sangvin si limfatic subcutanat este crescut.
STRETCHED : Pe de alta parte, în cazul în care sunt afectate articulatiile sau ligamentele, banda ar trebui sa se întinda înainte de aplicarea la nivelul pielii. Articulatiile sau ligamentele afectate sunt incapabile sa functioneze normal si se bazeaza pe banda intinsa pentru corectia acestora. Kinesio Taping se bazeaza pe o filosofie diferita, care are scopul de a oferi libertate in miscare, astfel permitandu-i sistemului muscular de a se vindeca bio-mecanic.
Kinesio Taping calmeaza durerea si faciliteaza drenajul limfatic prin ridicarea pielii la nivel microscopic. Portiunea pe care este aplicata banda creaza “umflaturi” la nivelul pielii, prin urmare, creste spatiul interstitial. Rezultatul este ca presiunea si iritatia sunt eliminate de receptorii senzoriali, astfel atenuandu-se durerea. Trebuie sa se lucreze cu prudenta pentru a preveni forfecarile laterale în special la vârstnici sau persoanele care au o boala sistemica sau si/sau a tesutului afectat. În plus, in cazul stimularii receptorilor pielii poate creste durerea sau sa apara “mâncarime”. (http://www.reco-sport.ro/detalii_kinesio_tape.html)

Etichetat cu: , , ,
Postat în Sanatate

Lasă un răspuns