Manevrarea corecta a alimentelor in institutiile pentru copii

Articol trimis de Vasile Alexandru

Adesea, alimentele pot deveni contaminate cu bacterii si alti germeni care pot provoca dureri de stomac, varsaturi si mai rau. Pentru a limita astfel de problemele intr-o institutie in care exista prescolari, asigurati-va ca mainile va sunt spalate, la fel si suprafetele de bucatarie sunt curate, inainte si dupa pregatirea mesei pentru cei mici. Se curata placa de taiere sau suprafetele de preparare din bucatarie dupa manipularea de carne cruda pentru gatit, curatandu-se suprafata inainte de a o utiliza pentru a prepara orice produs alimentar care nu trebuie gatit, cum ar fi salate, fructe sau legume.
Gatiti toata carnea de pe suprafata de lucru odata si nu o lasati la congelat din nou.

Se spala legumele crude si fructele bine inainte de a le inmana spre mancare copiilor din gradinita.

A se evita consumul de oua crude sau insuficient preparate.
Prepararea alimentelor congelate trebuie facuta imediat dupa ce se dezgheata.
Ustensilele trebuie curatate in mod frecvent in timpul prepararii alimentelor, spalandu-le dupa ce au fost folosite pe produsele alimentare crude si inainte de a le utiliza din nou pe alimente gatite.

Cand vine vorba de resturi, depozitati-le in mod corespunzator si neaparat in frigider sau congelator imediat pentru a preveni cresterea si raspandirea de germeni. Nu lasati obiecte perisabile afara pentru mai mult de cateva ore.
In mod normal, intr-un colectiv, copiii se imbolnavesc de mai multe ori pe an, insa multe dintre aceste afectiuni si zile de stat la izolare a micutilor bolnavi pot fi prevenite. Daca urmati liniile directoare descrise mai sus, vei parcurge un drum lung spre a ajuta copilul dintr-o institutie de invatatamant precolar, precum si restul gospodariilor obisnuite sa contracteze mai putine infectii, sa aiba mai putine zile pierdute cu ingrijirea copilului bolnav, invoiri de la scoala si de la locul de munca; vizite mai putin frecvente la medic si costuri mai mici cu medicamentele procurate, evident. O lampa bactericida va poate fi de folos in multe cazuri.

Unii germeni pot supravietui si se pot dezvolta timp de ore, daca nu luati masuri pentru a-i eradica. Dupa ce folositi sapun si dezinfectant, uscati suprafetele curatate cu prosoape de hartie sau o carpa curata. Dupa ce ati curatat, asigurati-va ca va spalati si propriile maini.

Atunci cand se planifica modalitati de a tine copilul in conditii de siguranta, atat acasa cat si la gradinita, amintiti-va ca acesta este in continua schimbare. Examinati obiceiurile de acasa si cele din colectivitate de multe ori pentru a va asigura ca garantiile voastre raman adecvate pentru varsta copilului.

Etichetat cu:
Postat în Diverse

Lasă un răspuns