Modul de functionare al unei agentii de publicitate

Articol trimis de Justad

Poate parea o intrebare oarecum prosteasca, cea privind functionarea aceasta agentie de publicitate recomandata. In mare, la ce te poti gandi cand vorbesti despre o astfel de agentie, decat la o companie care se ocupa de reclame, nu-i asa?
Ei bine, raspunsul nu este chiar atat de exact, iar pentru cineva din afara industriei, o astfel de intrebare chiar nu pare prosteasca deloc. In realitate, modul in care aceste agentii sunt prezentate in filme si la televizor, cu bugete de milioane de euro pe mana si traininguri in locuri exotice pentru relaxarea echipei sunt departe de activitatea de zi cu zi dintr-o agentie normala. Aceasta ar putea fi descrisa intr-o carte, insa, pentru a ne face o idee despre cum lucreaza o agentie de publicitate, putem analiza cateva aspecte principale.
In primul rand, o agentie va munci in permanenta pentru castigarea clientilor. De obicei, acest lucru se desfasoara oarecum invers, cand clientul vine in intampinarea advertiserului.

Astfel, acesta lanseaza un brief pentru un anumit numar de agentii de publicitate, dupa care o alege pe cea care are cea mai buna solutie de rezolvare. Este oarecum ca o licitatie in afaceri, in care se analizeaza oferta cea mai buna. Nu este o regula si nu intotdeauna lucrurile se desfasoara in acest mod, insa, de cele mai multe ori, acesta e modul cel mai simplu in care agentiile iau legatura cu clientii. Dupa rezolvarea brief-ului, se semneaza contractul si incepe munca propriu-zisa pe proiect.

In functie de tipul agentiei si de clientul stabilit, modul in care decurge proiectul poate varia. In esenta insa, o agentie se angajeaza sa efectueze o anumita operatiune in schimbul unei sume de bani prevazute in contract, iar clientul cade de acord sa plateasca agentiei la momentul receptiei proiectului.
Plata se poate cuantifica la proiect sau la numarul orelor de lucru, in functie de proiectul incredintat.

Pe de alta parte, agentia de publicitate este menita sa rezolve problema ridicata de client. Practic, ei vin in fata agentiei cu anumite cerinte, pe care aceasta se angajeaza sa le pune in opera sau nu. Si in acest caz, tipul de cerinte difera, in functie de profilul clientului sau de aria de expertiza a agentiei. Aici, managerul de contract, uneori insotit de echipa sa, se intalneste cu clientul pentru a identifica problema care trebuie rezolvata.
Acesta va trebui sa redacteze, ulterior, un brief creativ, care sa aiba in vedere solutiile la problema ridicata. Acesta va include o analiza a concurentei, detalii din cercetare, cu asistenta din partea departamentului de creatie.

Nu in ultmul rand, managerul de cont va prezenta brieful incluzand termenul limita de realizare, costurile, mediile de difuzare si restul detaliilor.
De aici abia intra in calcul echipa de creatie, care, dupa o munca sustinuta, va prezenta cateva idei sefului de departament, care va selecta solutia cea mai buna.

Etichetat cu:
Postat în IT Calculatoare

Lasă un răspuns