O alta Sfânta Sarbatoare

Articol scris de markkona

Fie ca suntem copii sau adulti il asteptam. Aici nu mai conteaza varsta. Vine Iepurasul de Paste !!

Asteptam fiecare moment in care putem sarbatori, in care ne intalnim cu familia, in care ne oferim cadouri sau vorbe calduroase si suntem cu totii in siguranta. Totusi aceste momente, parca cu cat inaintam in timp, cu atat devin mai scumpe. Cel mai frumos lucru care se intampla este faptul ca sarbatorim alaturi de cei dragi. Se reintregeste familia si putem face anumite lucruri alaturi de ea. Ne place sa sarbatorim si mai ales ne plac obiceiurile si traditiile, avem grija de ele si le ducem mai departe. Pastele este una din cele mai frumoase sarbatori. Are o insemnatate religioasa importanta, si este reprezentata ca atare.

Ca de fiecare data aceasta sarbatoare se intampla obligatoriu într-o duminica, anul acesta pe data de 16 aprilie. Totul depinde de doua fenomene: echinoctiul de primavara (cu data fixa) si luna plina.

Exista obiceiuri extraordinare, ca de orice sarbatoare crestina, si nu numai. Cele mai importante dintre toate, fiind vopsirea si ciocnirea oualor rosii. De asemenea incondeierea lor cu detalii fel si fel, le reprezinta pe doamnele de la tara ,din toate zonele ,care fac din acest lucru o arta. Atunci cand se ciocnesc ouale si oamenii isi spun urale, inseamna ca acestia se vor reintalni si dupa moarte. Cel putin asa se stie din batrani.

Obiceiurile din Romania sunt cunoscute peste mari si tari.Se stie despre drob, carnea de miel la cuptor, cozonaci ,pasca si bineinteles de ouale rosii. Sunt foarte apreciate cele incondeiate.

Pentru cei mici exista Iepurasul,care defapt este un vechi mit nascut în Germania. El simbolizeaza fertilitatea de primavara. Ceea ce defapt nu are nici un fel de legatura cu sarbatoarea în sine. De cele mai multe ori spunem ca asteptam sa vina Iepurasul, dar rareori spunem despre sarbatoarea Invierii Domnului .

Stiati ca … ?

-Pentru a avea noroc tot anul, fetele din Ardeal sunt stropite cu parfum ?

-Nu doar de Craciun se impodobeste bradul, ci si de Paste se impodobeste un pom ,cu oua rosii ?

-De Paste se mananca cea mai mare cantitate de dulciuri, mai multa ca în oricare pierioada a anului ??

-În 19 iunie 2015,la Vatican într-o mare adunare a preotilor, de pe 5 continente, Papa a facut o gluma întreband : “Cand a inviat Hristos? La mine a inviat astazi iar la tine maine.” Aceasta gluma, a fost mai degraba un strigat pentru aceasta lipsa de unitate.A fost propusa sarbatorirea Pastelui pe aceeasi data, atat de catre ortodocsi cat si de catolici. Prin urmare una dintre probleme fiind calcularea datei dupa calendare diferite.

 

Etichetat cu: , ,
Postat în Diverse

Lasă un răspuns