O intreaga tehnologie in masina secolului 21

Articol trimis de markkona

Intreaga tehnologie de care a fost nevoie pentru a ajunge la masina secolului 21 Masina este primul nostru supercalculator personal. O masina autonoma cu capacitatea de a circula fara interventia unui sofer, este cu siguranta, o realizare importanta. Dar, aceasta nu este o realizare recenta. Masina este rezultatul multor incercari anterioare si numeroaselor tehnologii dezvoltate si imbunatatite de-a lungul istoriei automobilelor. In cea mai mare parte, scopul este de a imbunatati siguranta ocupantilor si de a-i asista si a face mai usoara si relaxanta conducerea. Primele experimente de automatizare a masinilor a inceput cu mult inainte, dar scopul nu era de a inlocui conducatorul auto, ci acela de a imbunatati siguranta si reducerea accidentelor prin aplicarea de viziune artificiala. Tehnologiile de asistenta a soferului si a pilotajului automat necesita platforme cu o putere de calcul care sa aiba abilitatea sa proceseze datele in timp real de la mii de camere, senzori si radar, precum si date cartografice si de navigatie. Controlul vitezei sau viteza este o tehnologie auto conceputa initial, sa functioneze pe cont propriu, fara a tine seama de celelalte sisteme ale masinii.

Controlul vitezei adaptate reuseste ca vehiculul sa accelereze sau sa franeze singur pentru a adapta viteza in functie de trafic sau in functie de viteza altor masini. Controlul automat al vitezei este o tehnologie care devine din ce in mai sofisticata si folositoare atunci cand comunica cu alte sisteme prin intermediului vehiculului. Utilizarea camerelor la bordul vehiculului este destinat sa faciliteze manevrele de parcare. Aparatul foto este plasat de obicei in partea din spate pentru a ajuta la manevrele inverse. Adaugarea mai multor camere va acoperi intregul perimetru al masinii autonome. In functie de numarul de camere, soferul va urmari imaginile a ceea ce este in spatele sau in jurul masinii. Inglobarea tehnologiei de recunoastere a fotografiilor in calculatorul vehiculului, mareste optiunile acestor sisteme de fotografiat destinate initial pentru usurinta parcarii. Cu ajutorul tehnologiei, sistemele pot observa semnele rutiere si anunta conducatorul atunci cand depaseste viteza maxima. Senzorii de proximitate transmit semnale sonore daca masina autonoma este in apropierea unui obstacol sau in cazul in care se afla in spatele peretelui de garaj. Totodata, beneficiaza de un echipament de securitate apt sa observe obstacolele de pe sosea si anunta imediat conducatorul auto printr-un senzor luminos in oglinda retrovizoare.

Acum, exista, sistemul de recunoastere a fotografiilor si este apt sa detecteze si sa faca diferenta intre biciclisti, pietoni si masini sau alte obstacole posibile. Supercalculatorul masinii poate poate prelua volanul si directia prin folosirea energiei electrice. Acest tip de servodirectie foloseste un motor electric care ajuta la micsorarea consumului de combustibil si este apt sa actioneze asupra directiei. Parcarea automata a fost printre primele automatizari inglobate la masini in aproape toate segmentele. Dar mai ales, a fost inceputul unei serii de sisteme de siguranta capabile sa previna pericolele. Conectarea autovehiculului autonom la smartphone sau Internet, ofera date si exista probabilitatea ca vehiculele de pe sosea sa vorbeaasca intre ele in timp ce merg. Aceste date ajuta la imbunatatirea sistemelor de cartografiere despre informatiile traficului. Pilotul automat Mercedes utilizeaza tehnologii de asistenta pentru automatizarea modului de a conduce si adapteaza viteza in functie de trafic, opreste daca este nevoie, schimba benzile.

Etichetat cu: , , ,
Postat în Diverse

Lasă un răspuns