Rulourile exterioare – intimitate a spatiului privat

Articol trimis de Catalin

Locuintele situate in blocurile dintr-un cartier mai aglomerat al unui oras si cele orientate spre strada sau in fata altor locuinte nu sunt protejate de urmariri indiscrete. Sunt vulnerabile din acest punct de vedere. Privirile pot fi nu numai curioase, ci si ale unor oameni care planuiesc infractiuni. Deci trebuie evitate astfel de situatii. Dar nici simplele priviri indiscrete, cel mai adesea, nu sunt de dorit.
Oamenii au nascocit modalitati de a-si acoperi ferestrele: de la carpe, hartie, nailon, celofan, pana la sisteme moderne si ultramoderne, dintre care cele mai noi, eficiente, dar si cel mai usor de manevrat sunt rulourile exterioare. Iata doua intamplari in care rulourile exterioare au constituit intimitatea locuintelor si prevenirea apropierii oaspetilor nepoftiti.
Un copil relateaza ca, intorcandu-se intr-o seara acasa si fiind singur, a fost urmarit de alti copii mai mari care erau cunoscuti pentru hotiile lor si care aflasera ca parintii lui sunt plecati. Au incercat sa intre fortand usa. Baiatul a blocat-o si a inceput sa planga de frica, apoi si-a sunat parintii, care l-au sfatuit sa deschida geamul, sa le spuna acelor copii ca este cu ei si ca ii va chema, sa traga rulourile exterioare de la geamuri si sa le incuie pe dinauntru. Copilul a facut intocmai, iar agresorii nu au putut vedea in interiorul casei, daca intr-adevar erau parintii copilului si s-au temut sa mai incerce sa sparga usa. Geamurile au fost in fiecare seara de atunci aparate de ochii celor dinafara. Rulourile exterioare sunt o intimitate a spatiului privat si au concomitent rolul unor grilaje metalice montate la ferestre, adica sunt o piedica impotriva raufacatorilor: previn si impiedica actiunile lor.
Unul dintre utilizatorii de rulouri exterioare marturiseste ca odata, venind seara acasa, dupa o zi grea de munca mai multa la serviciu, s-a gandit ca iar vecinii privesc pe fereastra lui, de indata ce a aprins lumina, amintindu-si peripetiile din trecut, cand toti de peste drum il urmareau si in gluma ii spuneau ca este ca un personaj din desene animate la infatisare si stiau precis cate ore s-a jucat pe calculator si ce anume, cat a vorbit prin facebook cu prietenii, daca si ce a mancat, la ce ora s-a culcat. Acum, ca si-a montat rulouri exterioare din aluminiu, aceste discutii cu amicii si cu altii de primprejurul sau au devenit trecut si se simte mai in singuranta, pentru ca are intimitate in propria casa. Cu ajutorul telecomandei a actionat rulourile exterioare care s-au inchis atat cat el a dorit, sa nu fie nimic vizibil de afara, dar dinauntru sa se vada stelele si luna. Dimineata, cand le-a ridicat, a patruns soarele si de data aceasta le-a lasat astfel pana a revenit intunericul, a doua seara.
Rulourile exterioare sunt mijloace ideale pentru a asigura intimitatea spatiului privat si atunci cand au fost concepute s-a avut in vedere si acest scop.

Etichetat cu: , , ,
Postat în Constructii

Lasă un răspuns