Securitatea si sanatatea in munca

Articol trimis de Andrei Preluca

Securitatea si sanatatea in munca reprezinta in momentul de fata cel mai important si mai dezvoltat domeniu al politicii Uniunii Europene, legat de ocuparea fortei de munca. Prin masuri si mijloace specifice, acest domeniu are rolul de a preveni disfunctiile sistemului de munca, permitandu-i acestuia sa se desfasoare in conditii maxime de siguranta si eficienta. Nu putine sunt firmele si organizatiile care au inteles importanta implementarii unui sistem de management al securitatii si sanatatii, ca instrument eficace in vederea unei mai bune controlari si gestionari a riscurilor profesionale (accidente, incidente si boli profesionale).

Standardul OHSAS 18001:2008 a fost elaborat in deplina compatibilitate cu standardele de management al calitatii si al mediului, astfel inca sa poata fi aplicat de toate organizatiile (indiferent de tipul sau marimea acestora). Obligatia principala a angajatorului este aceea de a proteja si mentine starea de sanatate si securitate a tututor angajatilor. Ca sa-si duca la bun sfarsit aceasta menire, angajatorul trebuie intai de toate sa evalueze riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala. Chiar daca apeleaza pentru aceasta evaluare la persoane sau servicii exterioare, acest lucru nu il exonereaza pe angajator de raspundere in domeniul securitatii si sanatatii salariatilor.
Angajatorul este si singurul care raspunde de organizarea activitatii de asigurare, informatii securitate si sanatate in munca si aceste norme de protectia muncii sunt importante.

El prevede in regulamentul intern obligativitatea regulilor privitoare la securitatea si sanatatea in munca. Au loc periodic activitati de instruire a angajatilor, prin modalitati specifice stabilite de angajator impreuna cu comitetul de securitate si sanatate in munca. Instruirile au loc obligatoriu in cazul noilor angajati, al celor care isi schimba locul de munca sau activitatea in cadrul aceleasi firme. De asemenea instruirea are loc atunci cand au loc modificari ale legislatiei in domeniu. Aceasta activitate de preventie si securitate are drept rol asigurarea unor conditii optime de munca, prevenirea accidentelor si a imbolnavirilor profesionale in randul persoanelor angrenate in procesul muncii. Securitatea si sanatatea in munca trebuie sa reprezinte cea mai importanta prioritate in orice companie. Bolile profesionale sau imbolnavirile de orice tip, afecteaza ireversibil capacitatea de munca a oricarui angajat. De aceea preocuparea angajatorului nu trebuie sa se indrepte doar catre securitatea in munca, ci in aceeasi masura si catre sanatatea angajatilor.

Aceste lucruri nu trebuie privite ca niste obligatii, ci mai intai ca un semn de respect. Securitatea si sanatatea in munca sunt un ansamblu de activitati, care au drept scop asigurarea celor mai bune conditii de lucru, apararea vietii si sanatatii, integritatii fizice si psihice a angajatilor. In societatea moderna, promovarea si respectarea conditiilor de siguranta si sanatate la locul de munca sunt aspecte ce trebuie luate in serios de catre orice organizatie de succes. Respectarea normelor legislative mentine buna reputatie a afacerii si un viitor mai sigur.

Etichetat cu: , ,
Postat în Afaceri Economie

Lasă un răspuns