Spatii de birouri – avantajele si dezavantajele chiriei si ale achizitionarii

Articol trimis de Margaritescu Valentin

Companiile care isi desfasoara activitatea in spatii de birouri au intotdeauna o dilema in privinta optiunilor de a inchiria sau de a achizitiona aceste spatii. Avantajele si dezavantajele sunt numeroase in ambele cazuri, tocmai de aceea este o decizie destul de dificila pentru cei mai multi dintre manageri.
Iata care sunt plusurile si minusurile fiecareia dintre optiuni, in cazul in care te afli la conducerea unei companii si te confrunti cu aceasta dilema:
In cazul in care bugetul companiei nu este suficient pentru achizitionarea unui spatiu de birouri, inchirierea unuia este solutia potrivita pentru tine. Este o solutie foarte buna pe termen scurt, pentru ca nu implica o investitie atat de mare din partea companiei. Totusi, ar trebui sa stii ca proprietarii revendica, in general, plata a cateva luni in avans si a unei garantii pentru eventualitatea in care respectivul spatiu s-ar putea deteriora pe perioada darii in locatie.
Atunci cand o companie beneficiaza de propriul spatiu de birouri, are avantajul, in primul rand, ca scapa de cheltuielile lunare specifice chiriilor. In plus, configurarea si amenajarea locului unde se desfasoara activitatea firmei poate fi facuta in concordanta cu nevoile companiei si in functie de bugetul acesteia.
Exista si proprietari care permit reamenajarea spatiului insa, dar de cele mai multe ori, aceasta amenajare se face pe cheltuiala chiriasului, respectiv al companiei care beneficiaza re spatiu. In cele mai multe dintre cazuri, acest lucru poate presupune o investitie destul de consistenta, care nu este recuperabila de cele mai multe ori.
Achizitionarea unui spatiu de birouri mai are un avantaj, anume acela ca in cazul trecerii firmei in insolventa, respectivul spatiu poate fi scos la licitatie pentru achitarea datoriilor companiei catre banci si creditori sau catre parteneri. Asadar, acesta reprezinta o asigurare pentru incidenta falimentului si o solutie pentru conducatorii companiei in cazul in care se confrunta cu probleme de ordin financiar.

Etichetat cu: , , ,
Postat în Afaceri Economie

Lasă un răspuns