Tehnici de analiza cantitativa in relatiile publice

Articol trimis de New Challenge

Asadar, inainte de a intra mai profund in acest subiect, trebuie sa avem in vedere ca exista doua tipuri de cercetare si anume : analiza cantitativa ce se bazeaza si urmaresc date masurabile, calculate iar mai apoi prezentate in functie de cerintele si planurile companiei ce apeleaza la aceste servicii si cele calitative. Spre deosebire de analiza cantitativa, tehnicile calitativa si bazeaza mai mult pe interpretare si nu pe calcule.

Doua din cele mai intalnite tehnici folosite in analiza cantitativa sunt cele bazate pe tipul de ancheta si analiza de continut.

Analiza cantitativa de tip ancheta este foarte extreme de utila atunci cand doresti sa afli informatii despre publicul caruia te adresezi, fie el consumatorul direct sau comunitatea din organizatie si activitatea acesteia.

Analiza de continut este o ramura a analizei cantitative ce permite codificarea si clasificarea elementelor dintr-un anumit punct de vedere, aratand ce fel de informatii s-au publicat si in ce vrecvente au fost intalnite acestea.

Tehnicile utilizate in cercetarea de tip ancheta

Esantionarea reprezinta un punct foarte important al unei analize cantitative deoarece datele culese sunt mult mai relevante datorita grupului de respindenti relevant pentru publicul tinta.

Atunci cand este folosita aceasta metoda, cel mai important lucru, este modul canalului ales pentru a ajunge la publicul tinta propus, fie el prin intermediu internetului sau fizic. Problema pe planul online apare atunci cand datele primite de la respondenti nu sunt tocmai relevante si pot fi transmise eronat.
Datele primite in urma unei analize cantitativa facute pe baza unui chestionar sunt deobicei foarte relevante doar daca acesta este alacuit corect. Intrebarile formulate in chestionar trebuie sa fie foarte clare, precise, folosindu-se cuvinte din vocabularul comun, cu sensuri clare, fara sa lase loc pentru alte interpretari.

De asemenea, pentru toate aceste metode ale analizei cantitative, este recomandat sa se desfasoare o testare inainte, pentru a putea urmari daca toate datele sunt intelese corect de publicul vizat.

Etichetat cu: , , ,
Postat în Diverse

Lasă un răspuns