Torturi de nunta, istorie si semnificatie

Articol trimis de CandyCat

Istoria tortului de nunta incepe probabil cu cea mai importanta ceremonie din lumea antica in perioada lui Alexandru cel Mare. Rege macedonean si monarh oriental, Alexandru s-a straduit sa imbine traditiile grecesti cu cele orientale, institutiile politice ale Greciei cu cele ale Imperiului Persan. Evenimentul care a simbolizat in cel mai inalt grad fuziunea intre Occident si Orient a fost marea ceremonie de nunta, organizata la Babilon, in timpul careia peste 10 000 de soldati si generali macedoneni si greci s-au casatorit cu femei din Orient. Asa zisul tort de nunta era asemanator painii, fiind pregatit pentu soldati din orz, secara sau grau. Acest surogat de tort avea in jur de 60 de grame si arata precum o franzeluta plata. Cu ocazia evenimentului aceasta paine speciala era transformata folosindu-se ingrediente speciale, cum ar fi migdale, nuca, fructe uscate, miere. Painea era apoi taiata in doua si se umplea cu o crema amestecata din anason, branza de oaie, miere. Era ornata cu petale de trandafir inmuiate in miere.

Torturile etajate provin din Anglia medievala unde obiceiul cerea ca invitatii sa aduca torturile. Acestea erau puse unul peste altul, tanara pereche trebuind sa se sarute deasupra acestui morman de torturi. Cofetarilor acelei perioade le-a venit ideea de a invalui acest munte de torturi intr-o glazura pe baza de zahar, astfel nascandu-se primele torturi pe care azi deja le consideram clasice. In Evul Mediu torturile albe simbolizau nu doar inocenta miresei, ci si statutul familiei sale de provenienta. Cu cat glazura tortului era mai alba, mai curata, cu atat familia miresei era de rang mai inalt. In perioada victoriana traditia spunea ca daca o tanara domnisoara isi punea sub perna o felie dintr-un tort de nunta inainte de culcare urma sa isi viseze viitorul sot.

Pana in anul 1930, taierea si impartirea feliilor de tort intre invitati era prima indatorire a tinerei sotii. Dar odata cu cresterea dimensiunii torturilor, ar fi fost o sarcina mult prea solicitanta pentru mireasa sa se ocupe ca toti invitatii sa primeasca felii egal si frumos taiate, astfel a fost randul celorlalte organizatoare se sa ocupe de aceasta parte.

In prezent torturile de nunta au devenit o adevarata arta, acestea impresionand atat prin gustul lor deosebit dar mai ales prin designul spectaculos. De regula un tort de nunta se alege si se comanda cu cel putin cateva luni inainte nunta, fiindca procesul de fabricatie a unui tort de nunta este destul de laborios. In prezent exista multe cofetarii online de unde porti comanda torturi de nunta la preturi mici. Cofetaria CandyCat este una dintre cele mai cunoscute cofetarii online din Bucuresti ce ofera clientilor sai o gama foarte diversificata de torturi de nunta.

Etichetat cu: , ,
Postat în Mancare si Bauturi

Lasă un răspuns