Ultimul tango la Paris

Articol trimis de Mariana Popa

Filmul lui Bernardo Bertolucci, Ultimul tango la Paris, este unul dintre cele mai senzuale filme realizate in ultimii cincizeci de ani in cinematografia mondiala. Faptul ca a fost facut in anul 1972 il face cu mult mai valoros, caci este intr-adevar un film avangardist din foarte multe puncte de vedere. Reusita lui Bertolucci sta atat in aprofundarea impulsurilor si emotiilor umane, cat si in surprinderea acestora pe pelicula. El merge dincolo de erotismul uzual, folosit in numeroase filme, incercand sa patrunda in mintea umana si sa inteleaga motivatia si gandurile din spatele acestor instincte sexuale. Filmul portretizeaza un barbat american de varsta mijlocie, ramas recent vaduv, care incepe o aventura amoroasa anonima cu o tanara pariziana, care este pe cale sa se marite. Acesta este din start un subiect ofertant, care anticipeaza un film de succes. Mai mult decat atat, jocul impecabil al actorilor Marlon Brando si Maria Schneider impreuna cu indrumarea regizorala si geniul lui Bertolucci inalta semnificativ un scenariu foarte bun, reusind sa produca o capodopera cinematografica.

Filmul a iscat foarte multe controverse, inca de la inceput, fiind cenzurat in anumite zone de pe glob. Fiind o productie franceza – italiana, el nu a fost foarte bine primit in Statele Unite ale Americii, unde anumite scene din film au fost cenzurate, chiar inlaturate complet. Abia in anul 1997, filmul a fost acceptat in intregime in America, dar cu mentionarea Interzis sub 17 ani.

Atmosfera superba a filmului este conturata intr-un apartament gol din Paris unde cei doi se intalnesc. Filmul nu se bazeaza pe decoruri extravagante, rochii de seara spectaculoase sau peisaje grandioase, ci pe simplitatea acelei case goale, pe naturaletea actorilor si pe jocul carnal dintre cei doi. El exploreaza ceea ce s-ar putea intampla intre doi oameni complet diferiti, care nu se cunosc, nu-si stiu nici macar numele si pana unde pot ajunge cei doi, ce limite isi depasesc, doar cu ajutorul propriei lor fantezii.

Etichetat cu:
Postat în Divertisment

Lasă un răspuns