Vremea si natura

Articol trimis de Diana

Atunci cand plecam in calatorie, in special in zone greu accesibile, putem stabili cum va fi vremea in urmatorul interval, in functie de semnele pe care ni le ofera mediul inconjurator.
Iata cateva dintre acestea:
Daca pasarile zboara in apropierea solului, inseamna ca se apropie o furtuna. Explicatia este data de presiunea aerului.
Vacile stau in picioare atunci cand vremea se va mentine calda, iar daca se aseaza inseamna ca urmeaza o ploaie. Mai mult, atunci cand vacile simt ca se apropie furtuna, ele devin agitate si incep sa loveasca mustele cu cozile sau se intind pe iarba, pentru a-si pastra un loc uscat.
Cand se schimba vremea broastele oracaie tare, iar albinele si fluturii nu mai stau pe flori. Si furnicile simt ca vine vremea rea si isi construiesc musuroaie suplimentare sau le astupa pe cele existente.
Vremea rea ce urmeaza este indicata si de pestii care sar la suprafata apei, broastele ce ies la mal, albinele ce se retrag ziua in stupi, sau fumul care cade spre pamant.
In schimb, vremea va fi frumoasa daca intalnim urmatoarele situatii: soarele apune pe un cer albastru senin, norii au forma de ghemotoace de vata ori luna straluceste. Mai mult, daca fumul se ridica direct spre cer se presupune ca presiunea la inaltime este scazuta si conditiile meteo vor fi bune.
Vremea frumoasa este indicata de randunelele care zboara foarte sus, privighetorile care canta noaptea, tantarii care zboara in roiuri compacte, sau dimineata adie un vant usor, fara directie clara sau dinspre Nord.
Seara, daca observam un halou luminos in jurul lunii si se observa doar stelele mai stralucitoare, sunt posibile schimbari meteo. Aceleasi schimbari sunt asteptate si daca soarele apune intr-o culoare visinie sau este inconjurat de un halou luminos.
Ploile sunt previzionate in urmatoarele situatii:
– daca la rasaritul soarelui cerul este violet, in urmatoarele ore va incepe ploaia
– norii au aspectul unui voal, formand un cerc luminos in jurul soarelui sau au culoare inchisa si forma de nicovala (ploaie puternica sau chiar furtuna)
– norii cenusii apar la inaltime medie-mare, iar dedesubt alearga, eventual in directie contrara vantului, nori mai mici, negri – e semn ca urmeaza o ploaie rapida si abundenta
– norii vin din directie opusa vantului care bate la sol, sau urca spre creste (vantul inceteaza complet inainte de furtuna, dupa care, revine puternic, impreuna cu ploaia)
In diminetile de vara, cand cerul e senin si aerul cald iar vantul nu adie deloc, este semn ca, pentru perioada de dupa-amiaza va fi furtuna.
De asemenea, daca vremea este ploioasa, iar vantul bate dinspre Sud, timpul nu se va schimba in urmatoarele una-doua zile.
Vantul poate fi previzionat daca soarele apune pe un fond galben deschis sau luna este inconjurata de un halou luminos/este strabatuta de fasii de nori.

Etichetat cu: ,
Postat în Turism

Lasă un răspuns