Ce sunt jucariile zornaitoare si care este rolul lor in viata bebelusului?

: 07, 11, 2018    11076 vizite

Jucariile au rolul de a distrage copiii, de a le capta atentia si de a-i intretine. Corect. Insa, chiar daca vorbim despre bebelusi sau despre copii de diferite grupe de varsta rolul jucariilor este mult mai complex de atat, tocmai de aceea alegerea jucariilor potrivite este foarte importanta

. Desigur, veti putea spune ca parintii sau bunicii nostri nu au avut atat de multe informatii despre jucarii si nici o gama la fel de variata de unde alege iar noi am devenit adulti si fara toate acestea. Nimic mai adevarat insa, noile generatii traiesc intr-o altfel de lume, la care este necesar sa se adapteze si astfel, folosim jucariile pentru a stimula dezvoltarea unor valeitati. Click aici.

Ce sunt jucariile zornaitoare?

            Jucariile zornatitoare sunt jucarii de mici dimensiuni, realizate din lemn, silicon sau plastic (varianta din plastic a jucariilor zornaitoare nu este recomandata deoarece se poate sparge si poate rani bebelusul si, in plus, nu este indicat sa fie bagata in gura), colorate viu, care contin un clopotel sau bilute in interior care scot zgomote la miscare. Formele acestor jucarii zornaitoare sunt diferite, insa ele trebuie sa tina cont de abilitatile si gradul de dezvoltare al bebelusului pentru a fi atractive, astfel ca ele trebuie sa fie apucate si manevrate usor, sa fie usoare pentru a putea fi miscate de bebelus si sa nu aiba colturi in care bebelusul s-ar putea rani.

Care este rolul jucariilor zornaitoare?

Rolul jucariilor zornaitoare este unul complex, ce trebuie analizat din mai multe puncte de vedere:

  • Capteaza atentia si intretine bebelusul. Asemenea oricarei jucarii, si jucariile zornaitoare au abilitatea de a capta atentia copilului, de a o mentine si de a-l intretine, bucurandu-l. Coloristica si suntele scoase de jucariile zornaitoare sunt responsabile pentru aceasta abilitate.
  • Stimuleaza copilul auditiv. Jucariile zornaitoare au capacitatea de a stimula auzul bebelusului si a-i creea acestuia reflexul de a intoarce capul si privirea dupa zgomot.
  • Ajuta la creearea dexteritatii. La aceasta varsta, bebelusul isi formeaza deprinderea de apucare, astfel ca exersarea cu o jucarie zornaitoare va creea dexteritate si o mai buna manevrabilitate a obiectelor.
  • Ajuta la formarea dentitiei. Bebelusii au tendinta de a baga jucariile in gura si de a le rontai deoarece in gingie se formeaza dintisorii, iar presiunea exercitata pe gingie prin rontairea jucariilor ii ajuta la diminuarea starii de disconfort creeata de aparitia dintisorilor. In perioadele in care copiii au puseuri dentare este indicat sa le oferim jucarii zornaitoare din silicon, care sunt mai moi si mai bune de rontait.
  • Experimenteaza o diversitate de forme. Prin folosirea de forme diverse integrate in jucariile zornaitoare, bebelusii descopera forme, moduri in care acestea  pot fi miscate sau asociate. Orice astfel de miscare genereaza sunete de intensitati diferite, pe care copiii le pot asocia cu formele respective.

            Jucariile zornaitoare sunt o incantare pentru copii si pot deveni cu usurinta o incantare si pentru parinti atata timp cat respecta normele de siguranta si nu pun in pericol bebelusul.


Taguri: jucarii, bebelusi, copii

Comunicate de presa