Comertul en-gros

: 08, 05, 2018    2564 vizite

Magazinele de tipul en gros isi desfășoară activitatea prin intermediul comerciantilor ce achizitioneaza produse în cantitati mari în scopul de a le revinde în cantitati mai mici altor comercianti. Aceasta activitate poate fi denumita ca fiind vanzare cu ridicata, respectiv vanzare în scop de revanzare, facandu-se numai catre firme sau persoane juridice (SRL, SRL, PFA ... ).

Comertul en gros

Comertul en gros include toate activitățile legate de vanzarea de bunuri către comerciantii en detail, firmelor sau altor engros-isti.
Intr-un cuvand engros-istii cumpara de la producatori si vand mai departe marfa în cantitati mari.
Poate te intrebi: De ce aceștia nu vand direct detailistilor sau consumatorilor finali?
Pentru ca adesea engros-istii preiau nu doar una ci mai multe din funcțiile canalului de distributie.

Prin forma aceasta de vanzare, engros-istul ajuta producatorul sa vanda produse unui numar mult mai mare de consumatori finali la un pret rentabil pentru aceștia, ceea ce ii determina pe consumatori sa aibă mai multa încredere în vanzatorul en-gros decât în producatorii aflati la distanta.
În funcție de nevoile clientilor lor, engros-istii pot selecta forma de pachete de produse, economisind astfel timp pretios, realizand vanzari în cantitati adaptate necesitatilor clientilor sai.

Detailistii sunt adesea ajutați de engros-isti sa isi organizeze aspectul si modul de organizare si prezentare al magazinelor, pentru o mai buna dezvoltare.
Depozitarea marfii poate fi asigurata de producatori, astfel costurile si riscurile pentru furnizori vor fi reduse, transportul putand fi asigurat rapid si usor către clienți.
De asemenea aceștia mai pot oferi diverse informații pretioase de pe piata despre concurenta, evolutia pietei sau produsele noi aparute.

Tipurile de comert en gros

În ceea ce priveste tipurile de vanzari en-gros, exista trei tipuri majore de vanzatori printre care întâlnim : agenti si brokeri, engros-isti propriu-zisi si reprezentantele producatorilor.

Agenții si brokerii

O astfel de categorie difera de comercianti si asta pentru ca ei sunt doar intermediari fără a lua în posesie bunurile tranzactionate.
Fiind specializati pe anumite linii de produse sau clienți, aceștia îndeplinesc cu succes functia de intermediari.

Engros-istii propriu-zisi

O astfel de categorie acoperă aproximativ 50% din piata comertului en-gros, si la randul lor se împart in doua tipuri: cei ce ofera servicii limitate si cei care ofera servicii complete.

Reprezentantele producatorilor

Sunt caracterizate de magazinele fabricilor unde detailistii au posibilitatea de a se aproviziona în mod direct.

Datorită presiunilor de pe piata en-gros din ultimii ani, a concurentei tot mai mari, a exigentelor clientilor, a noilor tehnologii aparute si a diverselor programe de cumpărare directe, engros-istii au fost nevoiti sa imbunatateasca anumite decizii strategice.
Astfel de decizii privesc imbunatatirea abordarilor pietelor tinta precum si al mixului de marketing servit: o varietate de servicii si produse, promovare, locatia si pretul.
Vanzatorii en-gros trebuie sa isi stabileasca consumatorii tinta pentru a se pozitiona eficient pe piata, ea putand fi aleasa în functie de numarul de clienți, de tipul de clienți serviti sau de cantitatea de servicii solicitata.
Odata aleasa piata tinta, pot fi identificați mai usor clientii de pe urma carora profitul este unul semnificativ, acestia putand face, mai tarziu, obiectul unor oferte speciale.
Pentru ca produsul comerciantului en gros este reprezentat de pachetul de servicii sau produse pe care il ofera, de cele mai multe ori engros-istii sunt foarte preocupati sa ofere cat mai multe sortimente din acelasi produs.
O astfel de politica poate dauna profitului, tendinta fiind de a reduce numarul de produse, pastrandu-se numai cele mai bine vandute, pastrand numai acele servicii ce contează cel mai mult în construirea unei relatii solide cu clientii, cheia fiind gasirea acelui pachet de servicii care sa satisfaca cel mai mult piata tinta.
Pretul are o mare importanta în luarea de decizii, comercianții en-gros adaugandu-si de obicei un procent de 20% în conditiile în care cheltuielile proprii pot ajunge la aproximativ 17%, deci rezulta un profit net de 3%.
Tendintele prezente ating abordarea de noi politici de pret, engros-istii acceptand obtinerea de profituri mai mici de la unele produse pentru a câștiga noi clienți importanti, cerand furnizorilor sa pastreze preturile scazute daca acestea vor insemna comenzi mai mari.
Locatia sau sediul de lucru trebuie ales cu grija, de preferat fiind zonele ieftine în care sa se investeasca putin în clădiri si în echipamente.

Chiar dacă promovarea joaca un rol crucial în vanzari, engros-istii nu considera acest aspect important, multi dezvoltandu-si o strategie coerenta de promovare prin intermediul materialelor promotionale oferite de furnizori.


Taguri: en gross, denda, magazin online

Comunicate de presa