Cum se face un brand bun, relevant

: 05, 08, 2018    1401 vizite

Uneori, o agentie de branding pur si simplu flirteaza in creatie. Publicitatea, in mintea profesionistilor este inlocuita de conceptul de "film scurt". Sunt atat de pasionati de dezvoltarea misiunii, a legendei, a identitatii si toate acestea, ca si cum ar fi o substanta astrala din Universul artei inalte. Rezultatul poate incanta inteligenta creativa si poate primi chiar un premiu de la Cannes. Pentru afacerea clientului, o astfel de marca se dovedeste adesea foarte utila si, uneori, chiar duce la cresterea vanzarilor intr-un mod impresionant. Creatia grafica nu se face doar de dragul artei. Este facuta pentru a se asigura ca majoritatea consumatorilor sunt multumiti, producatorul castigand profit. Prin urmare, brandingul nu trebuie sa corespunda gusturilor subtile ale boemiei, ci nevoilor publicului. Aceasta corespondenta se numeste relevanta. Relevanta marcii este o tri-unitate a consumatorului, a produsului si a marcii.

Semnale relevante

Semnalele relevante de branding, semnaleaza consumatorilor ca acest produs satisface pe deplin asteptarile si solicitarile acestora. Consumatorul, care se uita doar la tejghea, trebuie sa inteleaga imediat, ca aceasta maioneza este traditionala, iaurtul este dietetic, berea este de calitate, guma de mestecat este racoritoare si detergentul scoate pete. Iar acest lucru, trebuie inteles nu ca un rezultat al reflectiei ci, chiar mai mult, ca un studiu asupra compozitiei produsului. Aceste cunostinte trebuie sa apara instantaneu si involuntar in subconstientul sau. Marcarea relevanta - ambalare, publicitate, identitate corporativa si asa mai departe - atrage consumatorii,  satisface solicitarile, iar clientul isi sporeste profiturile.

Cine este publicul tau

In primul rand, determina cine este publicul tau si daca evaluezi corect nevoile si asteptarile acestuia. Daca ai facut deja acest lucru, incearca sa reclarifici. Aceste cerinte trebuie sa fie respectate in mod implicit, iar atunci cand marca este in lucru pentru o lunga perioada de timp, uneori ai nevoie sa faci o pauza si sa apelezi la o agentie de branding, altfel, este posibil sa oferi aceasta lucrare unor persoane care nu sunt experimentate si sa faca totul gresit, ceea ce nu va duce la rezultatul dorit.

Daca doresti sa ajungi nu numai la mintea, ci si la inima consumatorilor, trebuie sa intelegi publicul in cel mai mare detaliu. Consumatorii tai nu sunt barbati intre 20 si 45 de ani, cu studii superioare sau venituri medii. Consumatorii tai, sunt oameni, cu sentimente, probleme, hobby-uri. Arata-le ca ii intelegi si ca marca ta este pe aceeasi lungime de unda cu ei, si astfel, ei iti vor rasplati fidelitatea.

Concurenta

In al doilea rand, priveste cum se comporta concurentii si ce se intampla in categoria ta de produse? Este necesar sa gasesti raspunsuri la doua intrebari:

  • Marca mea s-a pierdut in masa generala?
  • Este marca mea prea neobisnuita pentru public?

Daca totul este clar la primul punct, atunci, cel de-al doilea poate provoca confuzie. Si intr-adevar, originalitatea este o calitate pozitiva a brandului.  Insa cand acest lucru este in exces,  rezultatul se poate transforma in revers. Marca informeaza publicul despre sine in limba designului, a denumirii, a sloganurilor si a publicitatii. Pentru ca aceste informatii sa fie acceptate, audienta trebuie sa inteleaga aceasta limba. Daca limba este prea neobisnuita pentru consumator, mesajul nu va fi descifrat, nu se va auzi si nu se va intelege.


Taguri: branding, agentie, logo

Comunicate de presa