Ce sunt curelele de transmisie si la ce folosesc ele?

: 05, 07, 2018    1165 vizite

     Cureaua de transmisie este un element de transmisie mecanica ce este actionat de fulii sau roti dintate de curea.

Care este rolul curelei de transmisie?

Curea transmisie

   Cu ajutorul acestei curele de transmisie, sunt actionate alte serii de piese si functii importante care sunt necesare miscarii. 

  Aceasta curea de transmisie este de fapt o banda foarte flexibila si rezistenta, datorita careia  arborilor le este transmisa miscarea de rotatie si puterea corespunzatoare, folosindu-se roti de curea( conductoare, condusa sau de conducere).   Aceste curele sunt obtinute din piele, bumbac, cauciuc, poliuretan.

  In anumite situatii, sunt necesare mai multe curele, care sunt dispuse intr-o forma trapezoidala si realizate din cauciuc cu insertii de panza, Atunci cand vorbim despre suprafetele de contact, pentru a se putea transmite puterea si miscarea de rotatie, trebuie specificate flancurile curelelor trapezoidale sau dintii atunci cand e vorba despre curele dintate.

   Aceasta a fost una dintre primele inventii in ceea ce priveste mecanica si o data cu trecerea timpului nu a suferite mari modificari, de aceea niciodata nu i s-a acordat suficienta atentie. 

  Exista anumiti pasi care trebuie urmati pentru o buna functionare a transmisiei prin curele si fulii, printre care inlocuirea produsului la timp sau cunoasterea limitei de functionare.

Ce tipuri de curele de transmisie exista?

Exista mai multe tipuri de transmisie , iar dintre acestea trebuie mentionate urmatoarele:

 • Curele de transmisie trapezoidale clasice: sunt cele mai cunoscute si folosite si sunt formate dintr-un miez de cauciuc, o insertie pentru preluarea puterii, un strat acoperitor din cauciuc si toata structura inglobata in panza. In ceea ce priveste turatiile, trebuie specificate valorile de 200- 5000 rot/ min, iar in ceea ce priveste temperatura , acest tip de curele rezista intre -30 - + 60.
 • Curele de transmisie trapezoidale inguste: permit o suprafata mai mare de contact intre roata si flancurile curelelor, crescand puterea si numarul turatiilor. In ceea ce priveste modul de constructie, sunt identice cu cele clasice, doar ca au un alt raport latime/ inaltime.
 • Curele de transmisie poly-v canelate: sunt primele doua modele, in varianta canelata, cu o structura identica cu a celor obisnuite, insa lipseste stratul de panza, iar pe baza mica a trapezului au aparut niste pseudo dinti.Acestea ofera o stabilitate mai buna, o flexibilitate mult marita si o crestere semnificativa a turatiilor si a temperaturii de lucru.
 • Curele de transmisie cu sectiunea hexagonala, sunt doua curele trapezoidale puse una peste alta
 • Curele de transmisie trapezoidale multiple: sunt destinate unor puteri foarte mari si sunt folosite la combinele agricole 
 • Curele de variator: sunt curele trapezoidale speciale si sunt destinate variatoarelor de turatii continue
 • Curele late: sunt folosite acolo unde suprafata de contact poate fi marita, reusind sa transmita puteri semnificative. Acestea functioneaza la turatii ridicate si astfel sunt folosite la benzile transportoare. Sunt construite din diverse materiale, de la cauciuc pana la poliamide. Gama de turatii depaseste 12.000 de turatii/ min.
 • Curele Poli V, sunt folosite in industrie in diverse domenii, iar gama de turatii ajunge la 15.000 de turatii/ min
 • Curele dintate, se folosesc atunci cand nu este permisa alunecare. Materialele si profilurile dintilor variaza foarte mult, acestea fiind folosite in diverse domenii
 • Curele poliuretanice extrudate: sunt fabricate din diverse profilurispeciale, neobisnuite si sunt folosite in industria tipografica
 • Curele modulare: sunt confectionate din materiale care rezista pana la 110 grade Celsius si permit un montaj rapid.


Taguri: tehnologie, masinarii, industrie