5 greșeli frecvente în amenajarea bucatariei

: 12, 06, 2018    1355 vizite

Bucataria este spatiul in care pulsul unei case se simte cel mai bine.
Este locul in care ne pregatim mancare, unde intreaga familie se reuneste pentru a lua masa precum si locul unde ne relaxam la o ceaşcă de ceai sau de cafea cu prietenii sau rudele.
Prin urmare felul in care alegem sa o amenajam conteaza atat cat aceasta sa fie functionala, dar si atragatoare din punct de vedere estetic.
In cele ce urmeaza voi prezenta o lista cu cele mai frecvente greseli pe care le facem in momentul amenajarii bucatariei:

1.Alegerea nepotrivita a finisajelor
Inainte de a ne hotari cu privire la mobila sau micile accesorii decorative, trebuie sa decidem ce finisaje folosim pentru a imbraca peretii sau pardoseala.
De cele mai multe ori facem greseala de a ne dota cu materiale de care stim din start ca nu sunt specifice si nici recomandate pentru a fi folosite intr-o astfel de incapere.
Un prim exemplu il reprezinta tapetul ce trebuie evitat intr-o astfel de emenajare si pe care il putem inlocui cu gresia, faianta, mozaicul sau piatra naturala etc.
Si totusi daca insistam sa folosim tapet in amenajarea bucatariei, numai cu recomandarea  de a il utiliza doar in anumite zone situate la distanta de plita, aragaz, chiuveta si blat.

2.Incalcarea regulii triunghiului in bucatarie
Aceasta regula presupune dispunerea principalelor elemente dintr-o bucatarie.
Mai exact respectivul  triunghi imaginar este format intre plita, chiuveta si frigider, ale carui laturi sa nu fie mai mici de 1,2 metri dar nici mai mari de 2,7 metri.
Scopul acestei reguli este de a facilita activitatile desfasurate in timpul orelor dedicate gatitului reducand numarul de pasi intre cele trei repere.
In cazul in care dispunem de o bucatarie amenajata in linie mai exact pe un singur perete distantele optime intre frigider, plita si chiuveta trebuie si acestea respectate cu strictete atat cat se poate.

3.Blat de lucru insuficient
Orice bucatarie trebuie sa aiba din dotare un spatiu de lucru suficient de generos pentru a ne desfasura cu succes activitatiile fara a intampina dificultati.
Din acest motiv este foarte important sa ne dotam bucataria cu blaturi cat mai mari dar care sa se inglobeze armonios intr-un asemenea spatiu fara sa il sufoce.
Chiar daca o bucatarie are nevoie si de un spatiu de depozitare, blatul de lucru nu trebuie sa fie sacrificat in favoarea acestuia.

4. Alegerea electrocasnicelor pe ultima suta de metri
Electrocasnicele sunt cele ce acorda titulatura de bucatarie unei spatiu.
Chiar daca acestea prezinta niste dimensiuni standard, cea mai frecvent aleasa dimensiune fiind de 60, este frustrant ca la final sa constatam ca am fi preferat un cuptor cu microunde, iar mobila nu a fost prevazuta din start cu un spatiu destinat acestuia.
Corect este sa proiectam mobilierul dupa ce am stabilit dimensiunile electrocasnicelor precum si necesarul util cu care va fi utilata bucataria.

5. Numarul insuficient de prize
Prin stabilirea necesarului optim de electrocasnice vom stabili ulterior si numarul necesar de prize.
Aici cu ajutorul unui electrician experimentat vom putea indica necesarul de prize si inaltimi la care acestea trebuie amplasate.


Taguri: interior, bucatarie, amenajare