De cand au aparut semnele de carte?

: 07, 11, 2018    11028 vizite

Fiind indragostiti de carti, in general, uram cartile cu paginile indoite sau cartile lasate deschise cu scopul sa ne impiedice sa pierdem pagina pe care am intrerupt-o. Acest lucru provoaca, in mod evident, deteriorarea cotorului cartii. Si, desi suntem foarte optimisti in ceea ce priveste amintirea numerelor de pagini, este posibil sa nu ne amintim daca incepem sa citim, din nou, paginile 112 sau 121. Nu e de mirare ca semnele de carte handmade devin, de multe ori, un partener ideal pentru cei care iubesc sa citeasca.

In epoca digitala actuala, in cazul in care cartile de hartie se transforma in carti electronice, se pot chiar marca paginile web preferate. Dar, de la semnele de carte clasice (devenite cunoscute ca semne de carte mult mai tarziu) fata de cele de pe internet de astazi, aceste obiecte literare au o istorie lunga.

Cele mai vechi carti publicate au fost delicate, dar si pretioase, fiind nevoie de ceva pentru a marca paginile din ele fara a le face rau.

De cand exista semnele de carte?

Cercetarile sugereaza ca semnele de carte au insotit carti de la originea codului in secolul I d.Hr. Cel mai vechi semn de carte handmade existent dateaza din secolul al VI-lea dH si era realizat din piele ornamentala captusita cu velum pe spate, atasata cu o curea de piele pe coperta unui codex.

In epoca medievala tarzie, au fost realizate semne de carte handmade, in cea mai mare parte, din velum sau din piele, folosind practic restul materialului cu care fusese acoperita cartea, dar existenta semnelor de carte de hartie au fost, de asemenea, remarcate. Unele dintre ele au fost formate ca un disc rotativ sofisticat realizat din velum care sa poata indica pagina sau coloana de pe pagina.

Muzeul Regal din Brunei are pentru prezentare un semn de carte de fildes realizat in India, care este infrumusetat cu un model geometric de gauri strapunse din secolul al XVI-lea.

Suntem familiarizati cu tipul comun de semne de carte handmade, folosite in secolul al optsprezecelea si pana in secolul al XIX-lea. Acesta consta dintr-o panglica de matase ingusta, legata in cartea de la varful cotorului cartii si suficient de lunga pentru a proiecta sub marginea inferioara a paginii. Aceste tipuri de semne de carte sunt inca in uz, mai ales in hardcover si carti de referinta.

Majoritatea marcajelor din secolul al XIX-lea au fost destinate utilizarii in biblioteci si carti de rugaciune si au fost realizate din panglica sau din matase tesuta. Pana in anii 1880, productia de semne de carte de matase tesute a scazut, iar semnele de carte tiparite din hartie rigida au inceput sa aiba un impuls.

Perioada mare de proiectare a semnelor de carte si utilizarea materialelor luxoase a fost in timpul epocii victoriene si edwardene. Ideea ca un semn de carte sa fie folosit pentru a-si pastra locul si a-si proteja cartea, a obtinut aprobarea in masa, iar semnele de carte handmade au fost produse intr-o varietate de materiale, de atunci. Semne de carte contemporane sunt realizate dintr-o varietate de materiale, inclusiv hartie, argint, aur, lemn, alama, cupru, fildes, plastic, piele, panglica si matase.

Cu nenumarate modele si stiluri disponibile, colectarea de semne de carte este foarte populara astazi. Cea mai mare colectie de semne de carte apartine lui Frank Divendal (Olanda) cu 103.009 de semne de carte diferite din intreaga lume, acest numar datand din 8 februarie 2010 in Cartea Recordurilor, iar semnele de carte le colecteaza din 1982.


Taguri: handmade, accesorii, bijuterii