Turism la lacul Balaton

: 28, 05, 2018    1825 vizite

Lacul Balaton, situat în vestul Ungariei, are o suprafață de 592 km2 și este unul dintre cele mai mari lacuri din Europa. Pe șosea, distanța dintre lacul Balaton și Budapesta este de 150 km. Fiind situat la latitudinea de 45 de grade, aici este o climă continentă.

Acest lac s-a format datorită mișcării plăcilor tectonice; inițial au fost cinci lacuri mai mici care apoi s-au unit între ele. Datorită dezvoltării turismului în ultimele decenii, apa lacului Balaton devenise tot mai poluată, însă au fost demarate mai multe proiecte ecologice pentru oprirea deversării poluantilor în lac, protejând astfel fauna și flora.

Comunitățile umane s-au dezvoltat în jurul lacului Balaton de-a lungul timpului, formându-se atât sate de pescari sau de agricultori, cât și sate turistice. Cea mai cunoscută localitate turistica este Balatonfured, situată în partea de nord a lacului. Aici se pot întâlni izvoare termale renumite. Altă localitate turistică este Tihany, situată pe peninsula omonimă, tot pe malul nordic al lacului. Pe malul sudic al lacului Balaton întâlnim o altă atracție turistică, și anume orașul Siofok, renumit pentru nopțile pline de distracție.

Sezonul turistic la lacul Balaton începe din luna iunie și ține până la sfârșitul lunii august. Întrucât temperatura medie a apei lacului pe timpul verii este de 25 de grade, aceasta este propice pentru sporturi acvatice și nautice. Relieful sudic al lacului este caracterizat de plaje late și zone de câmpie, în timp ce relieful nordic este caracterizat de dealuri și munți. Pe țărmul sudic adâncimea apei crește mai lent, ceea ce face ca acesta să fie recomandat copiilor care vor să învețe să înoate. Nămolul lacului este recomandat în tratarea diverselor afecțiuni.

Mai trebuie să amintim și despre stațiunea balneo-climaterică Heviz, situată la capătul vestic al lacului Balaton. Izvoarele sale termale renumite atrag numeroși turiști veniți în primul rând pentru tratament și în al doilea rând pentru agrement. Aceste ape termale, bogate în săruri minerale, sunt indicate atât pentru reumatism sau probleme osoase, cât și pentru îmbunătățirea sistemului nervos.

În stațiunea puteți găsi cazare pentru orice portofel: de la pensiuni ieftine, până la hoteluri de 5 stele. Aici puteți întâlni atât turiști maghiari, cât și turiști veniți din țările vecine, cum ar fi România sau Austria. Puteți beneficia de băi termale lângă lac sau în sanatoriu special amenajat. În concluzie, putem spune ca Heviz este stațiunea ideală pentru SPA sau wellnes.


Taguri: ungaria, balaton, heviz