Inceputul bijuteriilor: podoabele Greciei antice

In prezent, cand suntem intr-un magazin bijuterii argint, putem alege intre atat de multe modele de bijuterii, de la preturi extrem de accesibile, la unele halucinante. Varietatea aceasta nu se bazeaza doar pe diferitele metale pretioase folosite sau a pietrelor semipretioase cu care acesta poate fi incrustat, ci si pe stilul acestora. Chiar daca apar noi tendinte in materie de accesorii in fiecare sezon, putem identifica in multe dintre acestea piese de inspiratie antica. Asa ca in articol vom scoate la iveala bijuteriile care erau purtatate in Grecia antica.
Datorita raritatii aurului, se gaseau extrem de putine bijuterii in Grecia intre anii 750 si 323 i.H. . In secolele al VI-lea si al VII-lea inainte de Hristos, bijuteriile faurite in Attica si Peloponez aveau o puternica influenta orientala, dar in secolul al V-lea i.H. acest stilul oriental a fost inlocuit de cel ionic. Aceasta schimbare a dus la disparitia scenelor de razboi sau a animalelor orientale de pe bjuterii si a inelelor cu fateta ovala. In schimb, au inceput sa apara personaje din mitologie, barbati dezbracati calare pe cal si femei stand in picioare atat imbracate, cat si fara haine.
Sub domnia lui Alexandru cel mare, bijuteriile au deventi mult mai populare, chiar mai populare decat sculptura si pictatul. In secolele al III-lea si al II-lea i.H., este considerat ca abilitatea bijutierilor Greciei antice a ajuns la cele mai inalte nivele. Meticulozitatea arajamentelor si motivele decorative, chiar daca erau in contrasct, ofereau un efect de unitate si armonie. Acest lucru claseaza unele bijuterii din aceasta perioada drept capodopere de arta. Maestria acestor bijutieri in crearea formelor in miniatura a fost demonstrata o data cu crearea cerceilor de tip camee si a celor in forma de disc. Unul dintre cei mai faimosi cercei din aceasta perioada se poate gasi in Muzeul de Arte din Boston. Acesta infatiseaza o femeie inaripata care conduce o caleasca cu doi cai.
In aceasta perioada au devenit extrem de populare si diademele, unul din cele mai purtate modele are o forma eliptica, cu un nod Hercule in centru si diferite pandantive care se asezau pe frunte. Nodul lui Hercule era foarte popular in Grecia antica deoarece se credea ca este purtator de magie, avand rolul unei amulete. Un alt model popular de diadema este cel decorat cu flori albe, albastre, rosii si verzi, precum cea descoperita in mormantul din Canossa.
Spre deosebire de Grecia antica, in prezent preferam bijuteriile din argint, care sunt mult mai accesibile ca pret si mult mai usor de purtat ca cele din aur. De asemenea, argintul va fi mereu un metal pretios in voga, spre deosebire de aur care mereu intra si iese din tendinte. Dar, cea mai mare diferenta in lumea bijuteriilor este faptul ca omul modern prefera sa cumpere bijuterii argint online, in locul unui magazin bijuterii argint clasic. Achizitionand bijuterii argint online, nu numai ca vei putea comanda din propria casa la orice ora doresti, ci vei plati si mai putin pentru aceasi calitate ca in magazinele fizice.

Etichetat cu: ,
Postat în Moda si Frumusete

Lasă un răspuns