Lucruri fundamentale pentru schimbarea unui cauciuc de pe janta

Articol trimis de Vlad Popescu

Schimbarea unui cauciuc umflat este una dintre cele mai importante abilitati pe care un sofer o poate dobandi, fara sa faca prea mare efort. Totodata, acest lucru poate face diferenta intre a ajunge sau a nu ajunge la o intalnire importanta, programata cu mult timp inainte.

Daca auziti o bufnitura puternica de la masina dumneavoastra in timp ce conduceti, atunci, mai mult ca sigur, va confruntati cu o pana de cauciuc. Primul lucru pe care il aveti de facut este sa va uitati in oglinda retrovizoare, pentru a vedea pozitia masinii dumneavoastra fata de cele care vin din spate, pentru a va asigura ca puteti trage linistiti pe partea dreapta a carosabilului. Dupa ce v-ati dat jos din masina si ati vazut ca roata dumneavoastra e pe janta, trebuie sa pregatiti roata de rezerva. La cele mai multe autoturisme, rezerva e amplasata in portbagaj, sub covorasul de protectie, in vreme ce la masinile de teren sau de gabarit mai mare, aceasta poate fi prinsa dedesubt sau de haion. Folositi un ceas de presiune pentru a verifica daca roata de rezerva e umflata corespunzator, asa cm e specificat in manualul de fabricatie al masiniii sau al pneului.

Inainte de a trece la schimbarea rotii dezumflate, asigurati-va ca masina e oprita intr-un loc sigur, in parcare. De asemenea, asigurati-va ca aceasta nu e bagata in viteza. Nu va apucati sa schimbati roata, daca v-ati oprit cu masina pe un deal, spre exemplu. Este bine sa fiti pe o suprafata plana, si, pe cat posibil, sa puneti chiar o caramida in fata rotii care nu este dezumflata, pentru un plus de siguranta, ca sa stiti camasina nu o va lua la vale.

Pentru a indeparta anvelopele de vara dezumflate, trageti frana de mana, apoi desurubati prezoanele cu ajutorul surubelnitei tubulare speciale pe careo aveti la dispozitie. Rotiti surubelnita in sens invers acelor de ceasornic, pana cand puteti desuruba totul cu mana.

Dupa ce suruburile sunt desfacute, puneti-le undeva unde sa nu le pierdeti, apoi consultati manualul tehnic al masinii, pentru a vedea unde artrebui sa amplasati cricul. Fiecare masina are un locas special sub sasiu, asa ca nu e greu de identificat, chiar si dupa o palpare a acestuia. Dupa ce ati ridicat masina, scoateti roata sparta si inlocuiti-o cu rezerva. Partea cea mai dificila este sa o potriviti pe prezoane. Odata ce ati facut acest lucru, nu va ramane decat sa strangeti bine suruburile, cu aceeasi cheie tubulara din dotarea masinii. Dupa ce ati strans bine de tot, eliberati cricul si, din acest moment, sunteti din nou gata de drum. Iar daca rezerva dumneavoastra este la aceeasi dimensiune ca restul pneurilor, atunci va puteti continua calatoria linistiti, fara a fi nevoiti sa conduceti mai incet decat de obicei.

Etichetat cu: ,
Postat în Auto Moto

Lasă un răspuns